Svaret på krisen är socialism.

(denna debattartikel skrevs som svar på det moderata kommunalrådet Sture Svennbergs ”löfte” om nedskärningar inom Uddevalla kommun och publicerades i Bohusläningen den 13:e januari)

Framförallt Volvo, men även Pininfarina och Kynningsrud; 2008 var det industriarbetarna som förlorade jobben och 2009 ser det ut att bli de offentliganställdas tur. För hur ska man annars tolka det moderata kommunalrådet Sture Svennbergs sena julklapp under kommunens nyårsfyrverkerier där han lovar att ”dra åt svångremmen” i Uddevalla kommun? Det är ju inte något annat än ett löfte om nedskärningar i den offentliga sektorn och minskade satsningar på barn och ungdomar.

Jag finner det oerhört underligt att det är de som har absolut minst med den rådande krisen att göra är de som får ta konsekvenserna av den. Att det är arbetarna, studenterna och barnen som ska betala för kapitalisternas kris. De kapitalister som allianspolitikerna i en annan tid säkerligen hade hyllat för sitt entrepenörskap.

Faktum är att nedskärningar inte är det som är nödvändigt för att tackla krisen idag, det enda som är nödvändigt för att tackla den är kamp.

Oavsett om vi tillhör den privata sektorn, den offentliga sektorn, studerar eller är arbetslösa så har vi alla ett ansvar att ta striden för våra jobb och mot alla former av nedskärningar. För svaret på krisen är inte eftergifter inför den härskande klassens krav, utan arbetarkamp och socialism.  Inte bara i Uddevalla, inte bara i Sverige utan globalt. En arbetarkamp som som inte besvarar dessa krav med sorg och besvikelse utan med demonstrationer och strejker.

Tyvärr saknas idag både önskan och förmågan hos de traditionella partierna och arbetarorganisationerna att initiera och/eller understödja en sådan kamp. Därför är det upp till oss att inte bara kräva stopp för högerns nedskärningspolitik utan även att kräva en radikalisering av facken och att ställa upp ett sant socialistiskt alternativ på gatorna, på arbetsplatserna, i skolorna och i parlamenten.

Låt svångremmen dras in för de som förtjänar det istället, som exempelvis Sture Svennberg och hans gelikar.

Upp till kamp!

Patrik Berg, Rättvisepartiet Socialisterna.

Annonser

One Response to Svaret på krisen är socialism.

  1. Johan skriver:

    Läste den när den kom ut, bra skrivet och bra att du skrev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: