Kämpaglöd på RS Väst årsmöte

Torsdagen den 13 augusti hade Rättvisepartiet Socialisternas västsvenska distrikt årsmöte i Hammarkullen folkets hus. Från de 36 medlemmar som deltog kom rapporter om den ekonomiska krisen dess verkningar. På partibygget präglades det av kämpaglöd och framtidstro.

Första talaren Patrik Hooghwinkel inledde mötet med kampen mot krisen och högerregeringens attacker.

DSC02612

– Krisen har slagit hårt mot bilindustrin och en av Sveriges socialdemokratiska EU-parlamentariker Olle Ludvigsson tidigare ordförande för IF Metall på Volvo uppmanade upprörda och protesterande bilarbetare att om de ville bli hörda så skulle de köpa Volvoaktier.

Patrik tog upp om hur högerpolitikerna inte kunde förutse den djupaste ekonomiska kris sedan 30-talet, en kris Rättvisepartiet Socialisterna varnade för. Patrik poängterade också hur den borgerliga politiken sätter ansvaret på arbetarklassen, fattiga och unga.

Efter inledningen kom flera inlägg, frågor och synpunkter. Inlägg handlade om hur EU ska höja Fort Europas muras ytterligare med nya Stockholmsprogrammet, och därmed göra det svårare för flyktingar att komma in, samtidigt som det kommer att försvåra situationen för papperslösa inom EU. Därför är Asylrörelsens fortsatta arbete viktigt.

DSC02613

Patricia Degerman varnade för de kommande nedskärningarna på skola och fritid. Patricia nämnde också den kamp som RS varit involverade i de senaste året mot skolnedskärningar och nedskärningarna på ungdomsgårdar.

Andra tog upp om den ökande arbetslösheten. Fler och fler hamnar i arbetslöshet, större än den officiella siffran då andelen som gör praktik inte räknas som arbetslösa. Facken måste ta strid, 75 procent av arbetarna på Volvo Lastvagnar har förlorat jobbet.

DSC02609

Kaan Özsan, sparkad bilarbetare på IAC, hade ett inlägg om hur den ekonomiska krisen är en kedjereaktion, där arbetarklassen står sist i ledet och tar största smällen. Han berättade om hur bankernas kris går till bolånemarknaden där det slår hårt mot de som har tagit lån för att skaffa bostad. Kaan tog också upp om hur kreditmarknaden och om hur folk nu riskerar att förlora jobbet.

DSC02608

Murat Sulmaz sparkad bilarbetare på Volvo tog upp om hur arbetskamrater som bara för ett halvt år sedan arbetade, blev övertygade från ledningen på Volvo att det går bra nu. De köpte hus och bilar, men när krisen kom varslades dem och nu när de blivit avskedade så hotas de av att hamna hos kronofogden.

-Det känns som att samhället vänt en ryggen och då händer det att många vänder ryggen åt samhället, kommenterade Murat Sulmaz, Man tror att ens framtid är säkrat då, man jobbar på ett företag som det går bra för och helt plötsligt har man inget jobb men lån att betala tillbaka.

Stefan Berg, klubbordförande på djursjukhuset Blå Stjärnan, tog upp om den nuvarande konflikten i Göteborgs hamn som nu pågått i två år. Stefan gick igenom vad som skett i hamnen, strejker och övertidsblockader och behovet av facklig solidaritet.

Andra punkten på mötet var partibygget, med Kristofer Lundberg som talare. Kristofer tog upp om hur partibygget är integrerat i allt arbete vi gör. Hur vi diskuterar perspektiv och ekonomiska krisens utveckling för att kunna ta initiativ och ingripa i kamp och bygga partiet för framtiden.

Kristofer nämnde de stora framgångarna i Göteborg med flera nya partiföreningar men att vi nu måste lägga mer energi på skolning och utbildning av medlemmar.

Patrik Berg från Uddevalla tog upp om partiföreningens arbete och kommande kampanjer. Partiföreningen har tagit viktiga steg framåt och knutit kontakter med invandrarföreningar. På ett offentligt möte om ”vad vill RS” kom 30 personer, nu startar lokalföreningen en kampanj mot kommunala nedskärningar.

Patricia Degerman höll ett inlägg om vikten att utbilda fler kvinnliga kadrar, som kan bli ledande inom partiet.

– Vi hade för ett halvår sedan en studiedag om marxism och feminism. Det var väldigt lyckat och intresset var väldigt stort bland de kvinnliga medlemmarna och vi planerar in fler liknande möten.

Efter tre timmars möte kom beslutsdelen. Där valdes en ny distriktsstyrelse på 17 personer. Nytt för i år var att två personer valdes in från Uddevalla. Målsåttningar som togs var att:

–        Värva 20 nya medlemmar fram till kongressen i november.

–        Att fördubbla antalet prenumeranter i Göteborg fram till årsskiftet

–        Att stärka ungdoms- och studentarbetet

–        Att stärka partiföreningarna i Göteborg och i Uddevalla för att förbereda inför nya.

–        Att ställa upp i kommunvalet i Göteborg och region väst.

Det var ett bra årsmöte, med många som tog del i diskussionerna. Mötet lade grunden för kommande arbete som nu sparkas igång efter semester och med skolstarten.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: