RS medlemmar prisades för sitt antinazistiska arbete

30 november tilldelades Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson, båda medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna ett stipendium på 25 000 kronor vardera för sina insatser i kampen mot nazismen. Hedersvärt att stå på samma scen som en som överlevt Auschwitz och fortfarande tar kampen menar en av pristagarna.


Måndagen 30 november delade Stiftelsen Hela Sverige -Artister mot nazister ut sina årliga stipendier till olika personer, organisationer eller föreningar för förtjänstgjorda insatser i den antinazistiska kampen under det gångna året. Rättvisepartiet Socialisterna hade två pristagare, Mattias Berhardsson och Joel Eriksson som tog emot en check på totalt 50 000 kronor från Mikael Wihe och Tomas Ledin.

Det var i mars som Mattias och Joel attackerades av nazister efter en freds -och solidaritetsdemonstration med det irakiska folket, mot USA:s krig och ockupation i Irak. Dagarna efter utsattes Bernhardsson för ett mordförsök i närheten till hans hem, där maskerade män beväpnade med kniv och knogjärn attackerade honom.

– Jag kommer aldrig låta mig tystas och det hoppas jag inte ni heller kommer göra, sa Mattias i sitt tacktal och möttes av applåder.

Båda har efter händelsen fortsatt sitt politiska arbete och kampen mot rasism och nazism. Bara minuterna innan Mattias Bernhardsson tog emot priset för dem båda, så deltog Mattias, tillsammans med andra partikamrater och flera hundra antirasister i den årliga 30 november demonstrationen mot nazism, anordnad av nmr, Nätverket mot rasism.

Mattias förklarade vikten att bemöta nazisterna medan de är små och hur man genom aktiva protester kan förhindra våldsattacker från dessa.

-Även i lördags demonstrerade vi mot nazisterna, då var det den svenska motståndsrörelsen som marscherade och trots en landsomfattande mobilisering så var dem inte många,  konstaterade Mattias. Att ta kampen mot nazisterna handlar också om att bemöta Sverigedemokraternas rasism.

– I Haninge kommunfullmäktige är det vi inom Rättvisepartiet Socialisterna som tagit striden mot Sverigedemokraterna.

– Priset är ett oerhört erkännande för partiets långa och hårda arbete i kampen mot nazism och rasism, säger Joel Eriksson som själv inte kunde delta på prisutdelningen.

Det fanns flera stipendiater under kvällen, men största applåderna och stående ovationer fick Judith Popinski, överlevande från nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz, 85 år och fortfarande aktiv genom föreläsningar om sina egna och sin nyligt bortgågna makes erfarenheter.

– Under flera år hade vi överlevande svårt att tala om förintlsen. Men när nazister, rasister och antisemiter kröp fram ur sina hålor var det tid att bryta tystnaden.

1991 bildade hon och 18 andra föreningen Förintelsens ögonvittnen, med syfte att upplysa ungdomen, idag är dem 10 kvar.

-Vi har överlevt helvetet i det tredje riket. Då vi pratar om miljoner dödsoffer, är det inte kalla siffror, det är människor som berövades livet. I min berättelse talar jag om tre människoöden. Tre av sex miljoner. Min kusin Rakhel 9 år som gasades ihjäl i Auschwitz tillsammans med sin mor. Min lillebror Jakob, 16 år som dog av undernäring i gethot i Lodz, samt min unge morbror Simon som hängde sig i ett koncentrationsläger i norra Tyskland och inte orkade leva längre, berättade Judith med gråten i halsen.

Efter Judiths tacktal fanns inte ett öga torrt på Nalen där tillställningen ägde rum.

– Judiths berättelse gör oss påmind om nazismen och hur viktig kampen är idag. Pengarna är välbehövliga i partiets fortsatta antinazistiska arbete, klargör Mattias Bernhardsson.

Johannes Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: