150 i manifestation för välfärden.

I onsdags höll Kommunal en manifestation i Uddevalla för välfärden. Ungefär 150 personer dök upp för att visa sitt stöd för kraven om ökad välfärd och ett stopp på privatiseringarna. Rättvisepartiet Socialisterna var självklart på plats och gav vår syn på problemen vi står inför lokalt och internationellt.

Med tanke på de senaste årens aggressiva attacker från höger skulle manifestationen kunnat varit mycket större om facket hade mobiliserat på allvar och om manifestationens dragplåster, Mona Sahlin, hade kunnat presenterat en egen politik. Demonstrationståget avgick ifrån Kungstorget och slutade framför museet där fackliga representanter talade om problemen den borgerliga alliansen skapat i Uddevalla. Sedan trädde Socialdemokraternas partiledare och ledare för den så kallade ”oppositionen” Mona Sahlin upp i talarstolen.

Hon talade om pig-avdraget och hur vi borde skapa jobb inom omsorgen istället för att subventionera hundrastning åt de rika, hur högern har genomfört aggressiva attacker mot välfärden och hon gav också sin förklaring till varför socialdemokraterna förlorade valet 2006, att de uppfattades som trötta och att folk inte trodde att en alliansregering skulle innebära en särskilt annorlunda politik (läs: det kunde i alla fall inte bli sämre)

Det stämmer att högern genomfört stora försämringar för arbetare, sjuka och arbetslösa.  Men när Sahlin talar om välfärd, motsätter sig privatiseringar och pratar om rätten till heltid så blir hyckleriet oerhört tydligt. Socialdemokraterna har sedan början av 90-talet genomfört enorma nedskärningar inom den offentliga sektorn, privatiserat statliga bolag och urholkat det sociala skyddsnätet.

På deras senaste kongress utmålade S sig som det nya småföretagarpartiet, sa nej till att höja a-kasseersättningen till 90% och Mona Sahlin sa själv ”att offentlig verksamhet bara ska drivas i egen regi inte längre är en representativ åsikt inom partiet”, det vill säga att partiet inte längre motsätter sig privatiseringar!

Under kongressen svarade S-toppens Sven-Erik Österberg på frågan om man inte borde använda offentliga sektorn för att få ner arbetslösheten att: ”Nej, det kan man inte göra, för då skapar man mer ett kommunistiskt system” och hänvisade till att ”eftersom vi tror på marknadsekonomin så kan man inte använda offentlig sektor till att vara någon som måste anställa för anställandets skull”. Något som visar hur ihåligt Sahlins tal faktiskt var.

Men inget ekade mer tomt än kritiken mot pigavdraget. När diskussionen gick som varmast i början av mars kom det fram att flera s-toppar själva använt sig av avdraget, ett avdrag som liknar subventionerat kvinnoslaveri där invandrarkvinnor används för att städa hos rika pampar.

Även om folk känner sig  uppgivna av de senaste fyra årens massiva attacker så är det uppenbart att ilskan och frustrationen mot socialdemokraternas högerpolitik är enorm. Där politiker som säger sig representera arbetarklassen lever i en helt annan ekonomisk verklighet än vanliga arbetare. Rättvisepartiet Socialisterna delade ut flygblad som reste kravet om politiker på arbetarlön och som presenterade partiet som för första gången någonsin ställer upp i valet till Uddevalla kommunfullmäktige.

Till skillnad från socialdemokraterna så menar vi i RS allvar när vi demonstrerar för välfärden. I de kommuner där vi har representanter har vi aldrig röstat för nedskärningar eller privatiseringar, när äldreboenden och skolor är hotade tar vi inte skydd bakom budgettak utan mobiliserar istället personal och studenter till kamp för sina rättigheter.

Att facket demonstrerar för välfärden är bra, men en sådan protest måste vara mer än ett valmöte för S. Det måste vara ett konkret led i kampen mot högerns attacker, och följas upp av fler bredare demonstrationer, men också av strejker och andra konfliktåtgärder.

Karl Heydar
Patrik Berg

Artikel i bohusläningen

Tv-klipp från TV4 Väst

2 Responses to 150 i manifestation för välfärden.

  1. rsgoteborg skriver:

    Bra rapport. Mycket viktigt att RS deltog och visade ett socialistiskt alternativ och behovet av ett nytt arbetarparti.
    Att RS Uddevalla går framåt syns tydligt på det ökade antalet artiklar på sidan och i Offensiv.
    Det är inspirerande att se.

    Kamratligen
    Kristofer Lundberg
    RS Göteborg

Lämna en kommentar