Läckt video på amerikansk massaker i Irak.

Den 12:e juli 2007 sköts 12 personer ihjäl och två barn skadades när två amerikanska attackhelikoptrar öppnade eld mot fotgängare i Iraks huvudstad, Bagdad. Bland de döda fanns två journalister från den internationella nyhetsbyrån Reuters. Den 5 april 2010 publicerades en läckt video filmad från den ena helikoptern där det tydligt framkommer att dödsskjutningen var rena avrättningen och att amerikansk militär ljuger om händelsen.


I videon framkommer det att personalen i en av helikoptrarna ljuger om situationen och hävdar att fotgängarna bland annat gjort sig redo att öppna eld med raketgevär trots att man tydligt ser att ”raketgeväret” egentligen är en av journalisternas kameror. Trots att de senare inte ser ett spår av något raketgevär och att de obeväpnade personerna står helt öppet tillsynes orädda inför helikoptrarnas närvaro så börjar de skjuta och slutar inte förrän alla utom en, Reutersanställda Saeed Chmagh, har dött. De fortsätter att cirkulera runt platsen samtidigt som de hånar de döda och säger att man hoppas att den allvarligt skadade Saeed ska ta upp ett vapen så att de får en anledning att skjuta igen. Självklart tar han aldrig upp något vapen.

Istället anländer några minuter senare en bil vars passagerare börjar hjälpa den skadade, i bilen sitter även två barn. I helikoptern hävdar man att de är medhjälpare till offren som försöker avlägsna kroppar och vapen från platsen och får tillstånd att skjuta igen. I den följande skottlossningen dör alla utom de två barnen och skotten tystnar. När amerikanska marksoldater anländer så ligger det så många kroppar att de inte kan låta bli att köra över några av dem, något som följs av hånskratt från helikopterpersonalen.

Dagen efter attacken skriver den amerikanska tidningen Washington Post att amerikanska soldater besvarat maskingevärs- och granat-eld och att det är oklart hurvida journalisterna dödades av amerikaner eller av irakiska motståndsmän. En amerikansk major citeras också där han hävdar att de ansträngde sig till det yttersta för att inte skada eller döda oskyldiga. Om detta hade varit sant hade det varit oerhört lätt att bevisa men trots att Rueters redan samma år begärde att få ta del av  filmmaterialet från attacken så är det först nu, när filmen läckt ut, som man kunnat se vad som faktiskt hände.

Sedan den USA-ledda invasionen 2003 har ungefär 100 000 civila dödats i Irak, en siffra som är enormt mycket högre om man räknar med de civila som dött som en direkt följd av USAs sanktioner och bombningar av landet under 1990-talet. Och då USA hemligstämplar material som skulle kunna få det rekordlåga stödet för kriget att sjunka ännu mer så är det omöjligt att veta hur många det är som dött i liknande attacker.

Rättvisepartiet Socialisterna/CWI kräver:

 • USA och övriga ockupationsstyrkor ut ur Irak. Det irakiska folket ska bestämma landets framtid.
 • Inga inskränkningar i de demokratiska fri- och rättigheterna. Försvara kvinnors rättigheter.
 • Bekämpa nationell och religiös sekteristisk splittring – enad motståndskamp för att driva bort ockupationsstyrkorna och deras marionetter.
 • Bygg väpnade demokratiska försvarskommittéer i bostadsområden och på arbetsplatser.
 • Det kurdiska folket har rätt till nationellt självbestämmande och en egen stat om de så vill.
 • Stoppa plundringen och privatiseringen. Statligt ägande av Iraks olja, gas och större företag – demokratisk kontroll och styre av ekonomin.
 • För ett demokratiskt socialistiskt Irak, som en del i en frivillig, socialistisk federation i Mellanöstern.

Patrik Berg
Karl Heydar

Videon: (varning för extremt starka scener)

Annonser

15 Responses to Läckt video på amerikansk massaker i Irak.

 1. Micke skriver:

  Intressant att författaren här ”tydligt” ser att det handlar om en kamera och inte en RPG. Ingen annan ser det. För mig ser det ut som att personerna är beväpnade. Nu är så inte fallet (när det gäller kameramännen. Att beväpnade män fanns i gruppen är dock klarlagt). Nu vet jag inte hur många videofilmer du sett av Apachehelikoptrars attacker, men att folk verkar ”orädda” är regel snarare än undantag. Även om man då är en en rebell. Det beror på att A. Man inte ser helikoptern. eller B. Himlen i Baghdad är fylld av helikoptrar dagligen.
  USAs rutiner angående luftanfall kan ifrågasättas, men om du har LITE koll så förstår du att valet mellan att anfalla och att inte anfalla är ingenting du hinner sitta o fundera på i en skön stol i Sverige utan ett beslut man tar inom några sekunder utifrån det man ser och den träning man fått. Och Irak så dör antingen du, eller dina vänner om du tar fel beslut.
  Angående piloternas ”humor” så är det väl fullständigt irrelevant. Du skulle nog förstått den bättre om du spenderat några månader i ett land där folk skjuter på dig, du skjuter folk, ser döda människor och förlorar vänner dagligen. Man ska inte läsa in för mycket i sådant. Fråga en psykolog. Eller ännu bättre, sätt dig i samma situation. Kan förövrigt tillägga hur illamående jag blir varje gång politiska grupper, vänster eller höger, utnyttjar andra människors lidanden för att göra reklam för sig själva.

  • rsuddevalla skriver:

   1. Varken före eller efter att fotografen står vid hörnet syns något som ens liknar en RPG.

   2. Först övervakar helikoptern personerna i flera minuter, sen tar det nästan exakt en minut från det att man beslutar sig för att skjuta till att de första skotten kommer, så bevisligen handlade det inte om några få sekunder. Att belysa och kritisera krigsbrott och mord är en plikt, och inte en rättighet man får först efter att själv ha gjort sig skyldig till samma brott.

   Och det mest vidriga måste väl ändå vara de politiska och ekonomiska grupper som orsakar detta lidande, och låter det fortgå?

 2. jonas skriver:

  1. Det var 12 personer som dog.
  2. Minst två av dem hade AK47:or (jag tror jag såg en tredje, men jag är inte säker).
  3. Kameran ser verkligen ut som en RPG, och skytten säger ”He’s got an RPG! I’m gonna fire… Getting ready to fire.” Alltså ingenting om att irakierna skulle siktat på helikoptern med RPG:n.
  4. De kör över en av kropparna med en APC, och det var väl knappast med flit, eftersom fordonet har begränsad sikt och det är de som får städa upp på platsen sen ändå.

  Rätt ska vara rätt. Annars skulle ni lika gärna kunna heta Missvisandepartiet Socialisterna, eller hur?

  Och vadå ”tillsynes orädda inför helikoptrarnas närvaro”? Helikoptrarna är ju grymt långt därifrån. Av allt att döma säkert över en kilometer.

  • rsuddevalla skriver:

   Siffran är nu ändrad efter att vi dubbelkollat källorna.

   Att två personer ledigt håller varsitt vapen påverkar absolut ingenting i sammanhanget. Bortsett från det faktum att många tvingas vara beväpnade i Irak för att skydda sig själv och sina familjer så är det tydligt att majoriteten i folkmassan som helikoptern beskjuter inte hade några sorts vapen. ”Raketgeväret” syns heller inte varken före eller efter sekvensen där fotografen står vid hörnet plus att beslutet om att skjuta tas INNAN man ser den påhittade RPGn. Helikopterföraren säger också att kameramannen gör sig redo att skjuta (04:22) och efter attacken hävdar militären att de var inblandade i en eldstrid där fienden besköt dem med maskingevärseld och granatgevärseld (källa).

   Sedan påstår vi aldrig att de kör över kropparna med flit, det ändrar dock inte faktum att personal i helikoptern skrattar åt det.

   Och inte bara är de orädda inför helikopternärvaron, de beter sig överhuvudtaget inte på ett sätt som antyder att de förbereder en attack. De står helt öppet, talar i telefon, tar kort etc.

   • jonas skriver:

    Bra att ni ändrat siffrorna.

    Att två personer ”ledigt” håller i automatvapen är för det första väldigt relevant när ni skriver att de var obeväpnade, och för det andra väldigt relevant när militärer fattar beslut om de ska skjuta eller ej.

    Och det ser verkligen ut som att han har ett raketgevär. I synnerhet som skytten sitter i en Apachehelikoper (givet mål för ett sådant vapen), redan har upptäckt att det pågår olagligheter, förmodligen har sett flera RPG:s i det området innan och hellre tar det säkra före det osäkra.

    Men jag förstår, ni vill ju inte rapportera om den här händelsen, ni vill bara sprida ert budskap om att USA är en ockupationsmakt. Tycker att det är beklagligt att ni är så pass konspirationsteoretiska att ni inte kan lita på vad som står i tidningarna (de är ju på högerns sida, hualigen!) och måste vinkla det ni har läst så att det ser värre ut än vad det är.

    Visst är hela den här filmsekvensen sorglig, men ni förringar ju sanningen här, och det är nog värre på det stora hela (det är sådant som gör att krig uppstår).

 3. suka skriver:

  Ni bör nog ändra inlägget. Raketgeväret är inte kamerorna utan en sekvens några minuter framåt där en man med vad som helt klart kan uppfattas som en RPG smygtittar fram runt ett hörn åt det hållet som markpatrullen är på väg att komma.

  Visst kan denna händelse uppfattas som någonting hemskt, men det skadar inte att ta med alla fakta så att folk kan bilda sig en egen uppfattning.

  • rsuddevalla skriver:

   Det är den sekvensen vi tänker på. Varesig före eller efter detta syns något ens avlägset likt en RPG, och de allra flesta männen är obeväpnade. Att man ändå kan anse att det handlar om fiendesoldater är ett mysterium.

 4. rsmalmo skriver:

  Vad är det för avskyvärda krigshetsare som hittat till hit med sina kommentarer egentligen?! Visst är det synd om ockupationssoldater som skyddar sig bakom pansar och skjuter på civila, det är nog dem vi ska försvara.

 5. jonas skriver:

  rsmalmo, va?! Ingen av oss som kommenterat har sagt att det finns nåt bra med det som händer i denna video. Tvärtemot är det fel.

  Men det innebär inte att man ska ljuga och hitta på vad som helst för att få de utpekade att framstå i dålig dager. Det om något är väl krigshets?

  • Karl skriver:

   Nej, Jonas… krigshets är det inte.
   Att försvara en illegal ockupation och ett illegalt anfalls-krig mot en suverän stat är krigshets. Att sedan gå på samma gamla propaganda som använts sen urminnes tider om hur motståndaren är en ”barbar” eller någon annan typ av ”hemsk onding” är bara dumt. Soldaterna (inte bara i denna videon) dödar civila, det är ett krigsbrott. (samma typ av brott som man hängde nazister för efter Nurnberg) Jag tycer att de själva har framställt sig i ”dålig dager” (en otroligt underdrift)när de kallblodigt mördar civila från tryggt avstånd.

 6. rsgoteborg skriver:

  Tokhögern tar varje chans de kan för att använda sin krigshets.
  Kameror blir raketgevär, brudpar och bröllop blir motståndsmän, barn är potentiella terrorister. Alla med arabiskt utseende blir fiender.
  RS gör det enda raka, kräver svenska trupper ut ur Afghanistan och USA ut ur Mellanöstern. Ställ krigshetsarna och krigsförbrytarna inför rätta, låt det irakiska och afghanska folket bestämma sin egen framtid.

 7. jonas skriver:

  rsgoteborg, tokhögern? Nu svamlar du bara i nattmössan. Sånt här jävla tramsande ingjuter inte precis förtroende i RS, men det är ni kanske inte intresserade av.

  Jag har redan sagt att det som sker i videon är sorgligt. Men blogginlägget överdriver saken och det kan aldrig vara bra.

  ”RS gör det enda raka, kräver svenska trupper ut ur Afghanistan och USA ut ur Mellanöstern.”

  Återigen jävla trams. Folk ur alla läger tycker att Sverige ska minska/avsluta den militära närvaron i Afghanistan. Maken till så insnöade människor som rsuddevalla, rsmalmo och rsgoteborg…

  • rsuddevalla skriver:

   Vi som skrivit inlägget har fortfarande svårt att se vad det är för lögner, eller ens överdrifter som vi ska ha skrivit.

   Om någon mejar ner en folkmassa, vari endast ett par personer bär vapen, är det då inte logiskt att hävda att man skjutit ner obeväpnade människor?

   Och detta mystiska raketgevär syns varken före eller efter det att fotografen ställt sig på knä vid hörnet. Något som dock egentligen är irrelevant då ordern om att skjuta kom flera sekunder INNAN helikoptern ”identifierade” raketgeväret.

   Självklart kommer vi i Rättvisepartiet Socialisterna aldrig att försöka utmåla krigsbrottslingar i positivt ljus, men våran tolkning av film-materialet kan inte vara kontroversiellt för någon annan än de människor som har ett intresse i att rättfärdiga och försvara USAs mördande krigsinsatser i området.

   //Rättvisepartiet Socialisterna Uddevalla.

   • jonas skriver:

    Till att börja med står de att de kör över ”kroppar”, vilket är fel, då det enda som syns i videon är att de kör över en kropp.

    Om ett par personer i en grupp har vapen är det inte bara rimligt, utan helt korrekt, att hävda att gruppen är beväpnad. Att beblanda sig med beväpnade människor i en krigszon gör att man är extra utsatt. Visst sköt de även obeväpnade, men de stod ju och pratade med beväpnade människor och alla inblandade kan med bakgrund mot situationen med säkerhet påstås var medvetna om riskerna med det.

    Vidare så är det helt orimligt av er, två småpojkar som har spelat Call of Duty och sett krig på film, att påstå att ”man tydligt ser att ‘raketgeväret’ egentligen är en av journalisternas kameror”, eftersom det faktiskt inte alls är så tydligt, utan snarare en väldigt sannolik synvilla hos en soldat som aktivt letar efter dylikt i en folkmassa som han vet är fientlig.

    Men nu börjar den här diskussionen tugga samma saker om igen. Hoppas bara att ni nån gång i framtiden kan fatta hur trångsynta och propagandistiska ni är som påstår att jag stödjer USA:s närvaro i området bara för att jag inte stödjer sånt här vänsterflum.

    Jag stödjer varken det man ser på filmen eller USA:s världspolisroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: