Moderat politiker ljuger om kommande nedskärningar.

Den 21 april skrev Bohusläningen om hur nämnderna i Uddevalla kommun förbereder fler stora nedskärningar inom den kommunala verksamheten för 2011.

Undersökningen som tagits fram av tjänstemän handlar om vilka verksamheter som behöver skäras i om A) budgeten är oförändrad från 2010 och B) om budgeten minskas med 1%. Det är en deprimerande läsning som slår fast att det kommer genomföras ännu fler försämringar i demensvården, färre sjuksköterskor, färre hemtjänsttimmar men också nedläggningen av en till två av kommunens öppna förskolor.

Svaret på artikeln är från de borgerligas håll att ogenerat försöka dribbla bort frågan genom att hänvisa till att budgetfrågan ännu inte avgjorts politiskt. I kommentatorsfältet i Bohusläningen och i den över 350 man starka facebookgrupp som skapats till stöd för de öppna förskolorna uppvisar uddevallapolitikern Henrik Sundström (M) en politisk ohederlighet och oärlighet som med undantag av folkpartiets utspel i sjukhusfrågan sällan skådats i kommunen.

Sundström hävdar att det inte finns några politiska beslut om att stänga de öppna förskolorna, och påstår rent av att socialnämnden snarare har ökade budgetanslag att vänta. Detta går tvärt emot socialnämndens ordförande Elving Anderssons (C) egna ord när han säger att nedskärningarna är svåra men nödvändiga och att alternativet, en skattehöjning, inte är den slutsatsen man ser socialnämnden komma till. Även socialchefen, Bo Lundgren, ser dystert på utredningen.

Det är tydligt att politiker inte drar sig för ens uppenbara lögner när det börjar närma sig val. Istället för att stå för vad den borgerliga politiken faktiskt innebär, ständiga nedskärningar och försämringar, så hävdar Sundström istället att inga förskolor är hotade och att det snarare kommer tillkomma mer pengar. Lögner som bara ytterligare kommer att spä på politikerförakt och försvåra arbetet för de som på allvar försöker bekämpa högerns attacker på vårt samhälle.

Planerade nedskärningar:

Ökad koncentration av korttids- och demensvård.
Lägga ner 8-9 äldrevårdsplatser.
En (1) färre sjuksköterska inom hemvården.
Färre hemtjänsttimmar.
Stängd dagrehabilitering.
Ta bort fastighetsskötaren på Trubadurens äldreboende.
Ta bort kommunens syn- och hörselinstruktör.
Nedläggning av öppna förskolan i Herrestad och på Kungstorget.
Nedläggning av Musslan (projekt för barn/ungdomar som har närastående som lider av missbruksproblem eller psykisk sjukdom)
Mindre anslag till gruppbostäder inom särskild omsorg.
Nedläggning av PUT (personlig utvecklingstjänst) för invandrare.
Ta bort en av kommunens fältsekreterare.

//Patrik Berg.

Gå med i gruppen till stöd för Uddevallas öppna förskolor på facebook.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: