Antifascism i fokus på Socialistiskt Första Maj.

I lördags organiserade Rättvisepartiet Socialisterna för första gången en egen första maj-manifestation i Uddevalla. Manifestationen gick under parollen ”Socialistiskt första maj – vi vägrar betala kapitalismens kris”.

Manifestationen samlade ungefär 25 personer och hade ett tydligt antifascistiskt tema. Ett dygn tidigare attackerades och misshandlades nämligen medlemmar ur RS av nazister och sympatisörer till sverigedemokraterna. Trots hoten och attacken fanns det inga som helst planer på att ställa in manifestation. När Rättvisepartiet Socialisterna började ställa upp i Hasselbacken den 1 maj kom ett tiotal nazister och SD-sympatisörer för att provocera fram bråk igen. De gick till attack genom att välta partiets bokbord men medlemmarna vägrade dock avbryta firandet och lyckligtvis skadades ingen denna gången.

På grund utav attacken beslutade partiet att istället flytta manifestationen från Hasselbacken till närliggande Kungstorget, för att kunna nå ut med den socialistiska politiken till så många som möjligt.  Och även om det inte var planerat sedan tidigare så kom antifascismen att stå i tydligt fokus.

Tal följdes sedan av Patrik Berg, Karl Heydar och Klara Heydar, som alla ställer upp för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunvalet. Patrik pratade om den borgerliga alliansens kommande förlust i valet, men också om hur de ”rödgröna” inte är något alternativ med bland annat den socialdemokratiskt ledda akutsjukhusnedläggningen, och varför man istället måste bygga ett socialistiskt alternativ. Karl pratade om behovet av organisering för att kämpa för en bättre tillvaro och lyfte upp innebörden av första maj som en dag då miljontals människor världen över firar arbetarrörelsens segrar och protesterar mot det kapitalistiska systemet. Klara höll ett tal om kvinnokampens historia och hur högerpolitiken främst slår mot kvinnor. Mellan talen hölls improviserade antifascistiska appeller, något som fick många förbipasserande att stanna upp och lyssna.

Medan v och s på sina demonstrationer talade om jobben och sjukvården är Rättvisepartiet Socialisterna det enda partiet i Uddevalla som har meriten att faktiskt kämpat och drivit dessa frågor på allvar. 1 maj manifestationen i Uddevalla följer efter att RS var de enda som uppmärksammade internationella kvinnodagen 8 mars och efter ett lyckat valupptaktsmöte. RS Uddevalla är på frammarsch.

//RS Uddevalla.

3 Responses to Antifascism i fokus på Socialistiskt Första Maj.

  1. Thomas skriver:

    Fan vad bra! Fortsätt kämpa RS Uddevala!

  2. rsgoteborg skriver:

    Inspirerande att höra om Uddevallas fortsatta framgångar. Nu börjar en intensiv period av antifascism, de ska inte få stå ivägen för vår valrörelse.

    Krille

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: