Solidaritetsmanifestation i Uddevalla 31 maj.

Måndagen den 31 maj samlades cirka 20 personer med kort varsel för att delta i den solidaritetsmanifestation för Ship to Gaza som medlemmar ur Rättvisepartiet Socialisterna tagit initiativ till i Uddevalla. Talade gjorde Patrik Berg från RS, Kurt-Åke Karlsson från Kommunistiska Partiet och Lars-Olof Laxrot från Vänsterpartiet. En till demonstration är planerad till lördagen.

Tidigt på morgonen den 31 maj bordade israelisk militär de fartyg som tillhörde Ship to Gaza, ett projekt för att skicka förnödenheter till det palestinska folket på Gaza-remsan som är satt under blockad av den israeliska regimen. 19 människor ombord på fartygen sköts ihjäl av israelisk militär och fartygen kapades och styrdes in mot Israel.

Detta rättsvidriga och omänskliga agerande från israels sida har gett upphov till en oerhörd protestvåg världen över, och i hela världen genomfördes det solidaritets- och protestdemonstrationer på måndagen. I Göteborg demonstrerade ca 5000 personer, och i Stockholm cirka 7000, men även i över 15 andra svenska städer genomfördes demonstrationer och manifestationer.

På manifestationen i Uddevalla talade Patrik Berg för Rättvisepartiet Socialisterna, han betonade vikten av gemensam kamp mellan både israeliska och palestinska arbetare mot den borgerliga och kapitalistiska regim som förtrycker båda folken, han pratade också om svenska politikers hycklande inställning till konflikten, där tex moderata ungdomsförbundets ordförande Nicklas Wykman gått ut och hyllat morden som en seger för Gaza. Förutom Wykman så ställer sig kristdemokraterna och rasistiska sverigedemokraterna bakom den ogenerade hyllningskören till israel.

Kurt-Åke (kp) sa att den israeliska staten borde åtalas för sjöröveri och mord, han sa också att den svenska regeringen borde agera hårt i frågan och han lyfte kravet på bojkott av israeliska produkter. Lars-Olof (v) talade om situationen på Gaza-remsan, där 1,5 miljoner människor sitter fast på en yta stor som Orust och i vad som bara kan beskrivas som världens största fängelse.

När israel hade sin senaste offensiv mot Gaza-remsan, som lämnade 1300 civila döda, så demonstrerade 200 personer i Uddevalla. Anledningen till att förhållandevis få dök upp igår berodde på det väldigt korta varslet. Men det kommer att hållas en större demonstration senare i veckan. Mer information kommer.

Väl mött!

RS Uddevalla

Artikel i Bohusläningen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: