Debattartikel: Allt stöd till kämpande fackföreningar!

Denna insändare publicerades den 23:e juni i tidningen Uddevalla-Posten:

Allt stöd till kämpande fackföreningar!

Den senaste tiden har borgerlig media och högerbloggare drivit en intensiv hetskampanj mot fackorganisationen SAC och deras blockad av nattklubben Berns Salonger i Stockholm. Trots att rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är inskrivet i grundlagen så sprider såväl Berns som borgerliga ledarskribenter skamlösa lögner och kallar stridsåtgärderna för kriminella maffiametoder.

Men hur kommer det sig att ingen fokus sätts på Berns Salongers kriminella maffiametoder? Berns är ett företag som gång på gång gjort sig ökända för usla arbetsförhållanden, utnyttjandet av papperslösa för billig svart arbetskraft med mera. Företaget har också bollat runt sin personal mellan olika bemanningsföretag för att kunna kringå LAS, och för att exakt som de gör nu kunna tvätta sina händer när en konflikt uppstår. Trots att de städare, som förlorade sina jobb pga sitt medlemskap i SAC, jobbat på Berns i upp till 10 år, så hävdar företaget att de helt saknar ansvar då de formellt var anställda på ett bemanningsföretag. Men i vilken värld håller det skruvade resonemanget?

SAC har i flera månader aktivt tagit kampen för sina medlemmar och kräver att Berns återanställer dem, eller köper ut dem enligt gängse praxis. Detta har Berns svarat på genom att skicka ridande polis på den fackliga blockaden, genom att trakassera enskilda blockadvakter etc. Och sedan har de mage att anklaga SAC för våld?!

Bemanningsföretag, som faktiskt var förbjudna ända fram till 1993, används för att åsidosätta LAS och idag får anställda sparken från företag för att några dagar senare dyka upp på samma arbetsplats, men som bemanningsanställda till mycket sämre vilkor.

Vi i Rättvisepartiet Socialisterna ger allt vårt stöd till de fackligt aktiva i SAC som vägrar låta arbetsköpare använda bemanningsföretag som ett svepskäl för att frånsäga sig allt ansvar, men vi uppmanar också LO-facken till att sluta vara passiva och istället på allvar lyssna på sina medlemmar och vägra acceptera dessa nya antifackliga metoder som för oss tillbaka till en arbetsmarknad liknande den vi hade på 1910-talet. Det får absolut aldrig vara ok att göra som tex Hotell- och Resturangfacket och ställa sig på arbetsköparanas sida i denna av Berns nedsmutsade och allvarliga konflikt.

Upp till kamp för demokratiska och kämpande fackföreningar!

Patrik Berg, fullmäktigekandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i Uddevalla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: