Vårdhyckleri inför valet. UPPDATERAD 3/7

I valet om drygt tre månader avgörs förutom vem som ska ha makten i riksdag och ute i kommunerna även hur mandatfördelningen kommer att se ut inom regioner och landsting. Inför valet till regionfullmäktige i Västra Götaland är det frågan NU-sjukvården som dominerar och nu försöker partierna antingen rädda sitt icke-existerande förtroende eller utmåla sig som ett alternativ som värnar om sjukvården. Men precis som innan valet 2006 så säger alla partier bara vad de tror att folk vill höra.


I Bohusläningen webbupplaga den 30:e juni lyder rubriken ”Akuten kvar i Uddevalla
 om M vinner valet”, men synar man förslaget så förstår man snart att det handlar om en akutmottagning utan akutvård. Moderaterna har redan tidigare gått ut och erkänt att de inte kommer riva upp socialdemokraternas enormt impopulära ”omstruktureringar” som innebar en nedläggning av akutvården i Uddevalla och ökad press på akutmottagningen på NÄL i Trollhättan, något som bortsett från enorm stress och oro från såväl patienter som personal än så länge resulterat i ett bekräftat dödsfall.

Utifrån detta så är det tydligt att Moderaternas förslag är inget mer än kosmetika. Vad de lovar när de säger att det ska finnas en akut i uddevalla är att de ska ta bort den byråkratiska jätteblunder som idag innebär att personer med vissa akuta besvär som ska behandlas på Uddevalla sjukhus först måste åka till NÄL och skriva in sig, för att sedan direkt åka tillbaka till Uddevalla. Förslaget innebär däremot inte att den kvalificerade akutvården som försvunnit från Uddevalla kommer tas tillbaka, och om man går in på ”akutmottagningen”  med tex en bruten arm så innebär moderaternas förslag på sin höjd att man får prata med en receptionist där innan man sedan hänvisas till NÄL.

Den 3 juli använde sig socialdemokraterna av precis samma sorters halvsanningar när de i en debattartikel slog sig för bröstet och skrev att alla ska ha vård efter behov, men med den otydliga brasklappen att det enbart gäller personer som är i behov av den vård som faktiskt finns att tillgå på Uddevalla sjukhus. Finns ingen akutmottagning så finns inte heller något behov av akutvård, enligt socialdemokraternas logik.

Privatiseringar.

I linje med partiets nyliberala ideologiska övertygelse öppnar också moderaterna upp för en privatisering av Uddevalla sjukhus. Ett förslag som drivits hårt av kristdemokraterna i Uddevalla och som demagogiskt utmålas som enda sättet att rädda sjukhuset från vidare avlövning. Detta förslag är förövrigt talande nog det enda som socialdemokraterna i Uddevalla och i regionen vågar kritisera. Tidigare har alla partier i Uddevalla hårt kritiserat nedläggningsbeslutet, men inför valet anser sossarna det  viktigare att visa enighet och helt sonika förneka problemen som finns.  En annan väg valde däremot folkpartiet i Uddevalla som i en debattartikel uppmanade väljarna att inte blanda ihop folkpartiet lokalt med folkpartiet regionalt (som är de som tillsammans med socialdemokraterna och centerpartiet tog beslutet om nedläggning), detta får dock ses som ett försök att rädda sina egna skinn än någon seriös kritik mot partiets förda politik.

Det finns en möjlighet att de väljare som varken går på moderaternas försök till valfläsk eller har något förtroende kvar för S,C,FP-samarbetet istället lägger en röst på sjukvårdspartiet. Men SVPG (Sjukvårdspartiet Västra Götaland) hänger redan på fallrepen och har under våren kantats av interna stridigheter och haverism, där man bland annat bytt lås på sina lokaler för att förhindra att vissa styrelsemedlemmar deltar på möten.

Alternativ?

Medan socialdemokraterna såväl lokalt som regionalt använder påståendet om det orimliga i två akutsjukhus nära varandra så hävdar borgarna att en privatisering är det enda alternativet för Uddevalla sjukhus. Men Rättvisepartiet Socialisterna, som ställer upp i valet till regionfullmäktige förkastar helt dessa bortförklaringar.

Uddevalla sjukhus och Näl ligger inte många mil ifrån varandra men har som akutmottagningar haft två helt olika upptagningsområden, där Uddevalla varit det enda akutsjukhuset som betjänat såväl dalsland som hela norra och mellersta bohuslän, säger Patrik Berg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna och tredjenamn på partiets regionlista.

– På första maj 2007 demonstrerade över 5000 personer i Uddevalla för att behålla akutvården, med liknande protester idag följt av medveten politisk kamp kommer politikerna inte ha något val än att ge oss akutvården tillbaka. Oavsett vilka som får majoritet efter valet 2010, så är det tydligt att det inte kommer bli någon kompetent akutvård i Uddevalla utan aktiv kamp underifrån, avslutar han.

RS Uddevalla

Annonser

2 Responses to Vårdhyckleri inför valet. UPPDATERAD 3/7

  1. […] och ett enormt förakt mot både de etablerade partierna som drivit frågan och partierna som utmålat sig själva som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: