Nej till privatisering av barnomsorgen

Högerregeringens ideologiska krig fortsätter. Allt ska privatiseras, inga områden är fredade. När högerregeringens nya regler gällande barnomsorgen trädde i kraft 1 juli förra året har det öppnat upp för en helt ny typ av barnomsorg – ”dagbarnvårdarna”. Det hela förkläddes i ord som ”ökad mångfald”  och ”utrymme för enskillda initiativ”. Men vad det handlar om är en privatisering som drabbar av barn och de anställda.


I denna nya form av barnomsorg saknas såväl barnperspektiv som bra arbetsvillkor för de anställda. Denna nya privatisering av barnomsorgen innebär framförallt att nya möjligheter ges till de med eget kapital att göra ekonomisk vinst utan att själva behöva arbeta. Dagbarnvårdare utnyttjas systematiskt med låga löner och dåliga arbetsvilkor medan skattemedel blir till vinster för företagaren. De anställda är ofta invandrarkvinnor med lite insyn i vilka rättigheter man har som anställd och vilka skyldigheter man har i den pedagogiska verksamheten.

Hur detta fungerar kan man lätt se genom att tex granska Magnus Olsson i Uddevalla.
För varje barn som ingår i Olssons företag får han barnomsorgspeng av kommunen. Denna påse pengar är olika beroende på barnens ålder. Företaget lägger beslag på pengarna från kommunen och den anställde utnyttjas med låga löner.
Olsson tjänar således omkring 1000 kronor per barn efter att lön betalats ut och andra avgifter dragits av. En vinst som i vanliga fall skulle gå tillbaka till verksamheten går nu ned i hans fickor. Pengar tas från det offentliga och ges till det privata. Han sparar också pengar av att systematiskt anställa den personal han får statligt stöd för – nystartjobb, lönebidrag och instegsjobb. För en femtedel av de 60 anställda får han något form av statligt stöd. Men för de som inte är anställda på detta sätt sparar han pengar på att inte betala försäkring till. Olsson räknar med att göra en vinst på tre miljoner kronor per år genom att bygga ut verksamheten till Göteborg.

Nu har han nämligen ansökt om att anställa 300 personer i Göteborg för sin dagbarnvårdarverksamhet. Det skulle innebära 1 500 barnomsorgsplatser. Det kan ju låta bra. Speciellt med de krav som vi aktiva föräldrar mot för stora barngrupper i förskolorna stället på att minska barngrupperna. Men detta är inget alternativ. Olsson vars företag är verksam i fem västsvenska kommuner är skarpt kritiserad från flera håll.

– I Uddevalla, Magnus Olssons hemkommun som är känd för att vara en nyliberal exprimentverkstad, gjorde man oanmälda tillsynsbesök och man fann stora brister, berättar Patrik Berg, Rättvisepartiet Socialisterna i Uddevalla.

Hans verksamhet handlar snarare om barnpassning än om någon pedagogisk verksamhet. Då kommunen har tillsynsansvar har de rätt att göra oanmälda besök och det var ingen vacker syn de möttes av. Till tidningen Bohuslänningen den 7 maj säger Mirsada Slijepcevic samordnare Uddevalla kommun.

– Vi upplevde inte att verksamheten höll pedagogisk standard som skollagen kräver. Det fanns ingen struktur för pedagogisk verksamhet. Det saknades pedagogiskt material och leksakerna var få.

Trots detta har Olssons verksamhet fått fortsätta, han är verksam i fem västsvenska kommuner och hoppas nu att få expandera.

Kritiken riktas också mot Magnus Olsson från fackligt håll.

– Hans dagbarnvårdare har usel lön, säger Henrik Johansson Kommunal västs ombudsman i Göteborg till GP den 7 maj.

Företagets dagbanrvårdare tjänar omkring 16 000 kronor i jämförelse med en kommunal dagbarnvårdare som tjänar 21 000 kronor. Dessutom vägrar Olsson att teckna kollektivavtal. Enligt han själv menar han att kollektivavtal inte är anpassat till hans verksamhet.

Olsson erbjuder gratis barnomsorg, detta kan han göra genom att spara in på löner och lokaler och strunta i den pedagogiska utvecklingen som barnen är i behov av. På detta sätt försöker han konkurera med den offentliga barnomsorgen om barnen.

Detta är den bittra verklighet som högerregeringens privatiseringar leder till. Barnens välbefinnande är de som betalar vinsterna. Rättvisepartiet Socialisterna sägernej till privatiseringarna, bygg ut den offentliga barnomsorgen, minska barngrupperna, återanställ varslad personal. Kamp mot segregation och klassorättvisor.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: