Media och polis till försvar av SD

När en vecka återstår innan valdagen står rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna och väger i opinionsundersökningar om de kommer in i riksdagen eller inte. Överallt rasisterna dyker upp möts de av massprotester från vanligt folk som inte vill ha rasister i riksdagen. Till rasisternas försvar står den borgerliga pressens proffstyckare och polisen.


Polisen mobiliserar för fullt för att hindra alla protester mot Sverigedemokraterna. Men detta har inte hindrat att, varhelst SD visat sig med sin rasistiska valkampanj, så har deras torgmöten mötts av protester. Senaste gången i Malmö, och dessförinnan i Göteborg för en vecka sedan. I Malmö hade 500 personer samlats för att visa sin avsky mot SD:s rasistiska högerpolitik.

Polisen svarade med kravallutrustning, polishundar och ridande polis för att slå ner den antirasistiska motdemonstrationen. Polis och media skapar själva krigsrubrikerna för att kunna rättfärdiga hårdare tag mot antirasisterna och för att göra SD till offer. Efter protesterna i Göteborg kallade GT RS för fascister samtidigt som man försvarade SD.

De polisresurser som läggs för att skydda SD:s rasistiska demonstrationer har aldrig använts när vänsteraktivister hotats, vilket avslöjar att polismakten inte är neutral.

Expo kunde avslöja att Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar vid 11 tillfällen allvarligt attackerats av rasister och nazister på ett och ett halvt år. I stort sett alla undersökningar lades ned och media vägrade att uppmärksamma det. GP:s chefsredaktör sa att det inte var av intresse för allmänheten.

Rättvisepartiet Socialisterna är kända för sitt antirasistiska och antinazistiska arbete. Mot detta försöker Sverigedemokraterna och nazister att skrämma RS medlemmar till tystnad. Som när RS kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson utsattes för ett mordförsök, eller när Patrik Berg, förstanamn på RS kommunvalsedel i Uddevalla misshandlades av Sverigedemokrater tidigare i år.

Den senaste veckan har flera SD-knutna hemsidor hängt ut RS-medlemmen Stefan Berg, tredjenamn på RS kommunvalsedlar i Göteborg, med hot.

– Precis som när Mattias Bernhardsson utsattes för mordförsök förra året så agerar inte polisen. Samtidigt går tidningsredaktionerna varma till försvar för SD, men är tysta för hotet och våldet mot vänstern, säger Stefan Berg.

Om demonstrationen mot SD i Malmö skriver Per Gudmundsson, Svenska Dagbladet på politikerbloggen att ” tidigare under dagen hade en SD-manifestation bemötts av en extremt aggressiv motdemonstration”, men vilka stod för aggressionen? Det var inte föränn polisen gick in med pepparsprej och hundar som situationen blev hotfull. När fyra medlemmar i RS blev misshandlade av nazister 2008 dröjde polisinsatsen, trots att nazisterna förföljde RS-medlemmarna och lämnade flera misshandlade efter sig.

Mönstret känns igen från 1990-talets stora antirasistiska protester, då polisen massmobiliserade till försvar av fascisters ”rätt att marschera”, och media hetsade mot antirasisterna, överdrev siffror om skadegörelse eller helt enkelt ljög om vilka det var som stått för våldet. När ett bombhot riktats mot en antirasistisk manifestation användes detta som argument för att inte tillåta några antirasistiska motprotester, trots att våldet kom från fascisterna.

Polisens passivitet visar tydligt att kampen mot rasism och nazistvåld inte kan överlämnas till staten. När nazister nu hängt ut Stefan Berg har fel person drabbats, en man med samma namn har fått sin adress och sitt telefonnummer utlagt tillsammans med bilder på RS-medlemmen. När polisen kontaktades ansåg de att RS skulle kontakta den utpekade, istället för att ta hoten på allvar. På en nazistisk hemsida skriver man bland annat att ”åtgärder kommer givetvis att vidtagas när man minst anar det”. Polisen ser föga förvånande inte detta som ett hot.

Kampen mot rasism och nazism måste fortsätta och Rättvisepartiet Socialisterna tar denna uppgift på största allvar. Det är endast genom organiserad och massförankrad kamp som rasism kan pressas undan, och RS deltar aktivt i detta arbete.

Måndagen den 13 september kl 12.30 kommer SD att hålla torgmöte i Brunnsparken i Göteborg och tisdag den 14:e kommer de till kungstorget i Uddevalla kl. 10.  Anslut till protesterna och demonstrera  mot rasism och högerpolitik!

RS Göteborg

Sydsvenskan

GP

SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: