50 personer i antirasistisk manifestation. SD vågade inte dyka upp.

Istället för rasistiska lögner från SD var det antirasism och antikapitalism som mötte upp de 50 personer,  mestadels gymnasieungdomar,  som trotsade regnet för att protestera mot sverigedemokraternas planerade torgmöte. Lokal media var också på plats.


Några sverigedemokrater syntes dock inte av.  Dagen innan lät de meddela via polisen att de inte skulle dyka upp,  just pga den motdemonstration som Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserade inför.  Detta drog flera spontana applåder från deltagarna.

Att sd aldrig dök upp var givetvis en seger i sig för den antirasistiska kampen men Patrik Berg, förstanamn på RS lista kommunlista, betonade i sitt tal att kampen varken börjar eller slutar med en demonstration,  utan måste ha som mål att organisera fler aktiva antirasister som är beredda att bekämpa rasismen både i de parlamentariska församlingarna men framförallt där rasismen går framåt ute i samhället.

Talet ägnade också en stor del åt att avslöja sverigedemokraternas rasism och krossa bilden sd själva vill förmedla av dem som ett demokratiskt och icke-rasistiskt parti. Exemplen på rasismen är flera, bland annat så har sd-representanter flera gånger antingen stött eller sagt sig sympatisera med nazistiska organisationer.  Tex i växjö så har SD använt sig av formuleringar tagna ordagrant från nazistiska nationalsocialistisk fronts partiprogram.

Rasismen är dock inte förbehållen enskilda lokala representanter. Häromveckan röstade partisekreteraren Björn söder mot ett förslag om att öka anslagen till diabetesvård i Malmö. Anledning? Satsningen skulle gå till Rosengård som har en större andel diabetessjuka än övriga Malmö. I en debattartikel förra året kallade partiets ordförande Jimmie Åkesson muslimer och islam för det största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget.

RS  talade också om gårdagens lyckade demonstration i Göteborg som samlade 1000 antirasister och som fick SD att ställa in sitt planerade möte där. Polisinsatsen som följde, med misshandlade och arresterade antirasister visar tydligt att polisen varken vill eller kan bemöta hotet från rasismen och nazismen.

Sverigedemokraterna har kontaktat media och sagt att en av anledningarna till det inställda mötet är att de valt att hålla sitt torgmöte i Trollhättan istället, detta är dock en lögn då både Uddevalla och Trollhättan ingick i deras valturnéplan. Detta eftersom de försöker tona ner betydelsen av det antirasistiska arbetet som RS tillsammans med andra organisationer bedriver.

Inga rasister på våra gator!

RS Uddevalla

SR Väst

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: