Offshore-VM – skattepengar i sjön

Staten och kapitalet sitter i samma…

Redan innan VM-tävlingen i Offshoreracing hade gått av stapeln i Uddevalla i somras så stod det klart att tillställningen skulle bli långt ifrån den dundersuccee som både arrangörer och fartblinda politiker hade fantiserat om. Det hindrade dock inte kommunens politiker från att stödja tävlingen med 300 000 kr, och nu i dagarna har det avslöjats att kommunen kan bli tvungen att betala ytterligare en halv miljon för att fylla delar av det hål som miljonfiaskot lämnat efter sig. Allt efter ett olagligt beslut från kommunalråden, som saknat all form av demokratisk insyn och kontroll. Den totala notan för kommunen kan landa på över en miljon kronor.

I tisdags avslöjade tidningen Bohusläningen att den ideella föreningen Destination Uddevalla, som till 49% ägs av Uddevalla kommun, gått i borgen för arrangören Sweden Grand Prix i Uddevalla AB för att säkra ett banklån på 500 000 kr. Efter ett personligt samtal till kommunalrådet Sture Svennberg (M) med ultimatumet att tävlingen skulle ställas in om inte lånet gick igenom så kontaktades Destination Uddevalla som tog på sig att gå in som borgensman, efter ett muntligt löfte från kommunalråden om att kommunen skulle gå in och stötta föreningen ”om det värsta skulle inträffa.”. Något som ingen av de ansvariga ens såg som en möjlighet, trots erfarenheter från tävlingen i Arendal, Norge 2006 som även den gick back stora summor och trots att rikemanssportens förankring inte sträckte sig mycket längre än till den arabiska prins som flög privatflyg till Uddevalla för att kunna titta.

Enligt kommunrevisionen kan löftet, som aldrig formaliserades och som gavs utan kommunstyrelsens kännedom, vara olagligt.

Förutom Sture Svennberg består kommunalråden av de borgerliga politikerna Magnus Jacobsson (KD) och Essam El Naggar (FP), som båda tidigare kritiserats för felaktiga arvodesutbetalningar och andra missbruk av skattepengar, samt oppositionsrådet Jan Gunnarsson. Den senare försvarar kommunalrådens agerande med att det minsann ”trots allt satt 80 000 [åskådare] ute på klipporna runt Byfjorden” (en högst godtycklig siffra) och säger sig inte ens komma ihåg att han lät bli att informera kommunstyrelsen när han fick den direkta frågan om kommunen skulle behöva skjuta till mer pengar.

För att finansiera det ursprungliga bidraget på 300 000 kr så hänvisades det till Uddevalla kommun skulle kunna marknadsföra sig som en ”maritim världsstad”, ett påstående baserat på rena fantasisiffror om 100 000 besökare och tv-sändningar som skulle nå ut till över 200 miljoner hushåll världen över. Snarare står det nu tydligt att kommunpampar och näringsliv bara ville ha sin korta stund i solen, något som på ett talande sätt illustreras av valaffischen med en munter Magnus Jacobsson poserandes bredvid en offshore-båt.

Rättvisepartiet Socialisterna anser att de 800 000 kronor kommunen kommer att ha lagt ut borde ha fördelats demokratiskt för att stödja Uddevallas lokala idrottsverksamheter som årligen engagerar tusentals människor i alla åldrar, istället för att skapa fototillfällen för en handfull politiker och företagsledare.

Patrik Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: