Inspirerande studiedag för kvinnliga medlemmar

Söndagen den 20 Februari hade RS Väst en studiedag för kvinnliga medlemmar för politisk skolning. Åtta kamrater deltog och det blev en inspirerande dag som utgör starten för kampanjen inför 8 mars och ingripandet i HBTQ-festivalen.

Caroline Holmgren inledde med att berätta om marxism och feminism och lyfte fram flera av de kvinnor som genom tiderna fört en socialistisk kvinnokamp. Under diskussionen nämndes det om kvinnornas roll under franska revolutionen och framsteget för kvinnors rättigheter under ryska revolutionen.

Linnéa Wallberg fortsatte senare med en inledning om händelserna i Ådalen för 80 år sedan och vikten av att inse hur den rådande eliten kommer använda sig av ordningsmakten för att bibehålla sin position när arbetarkamp uppstår. Paralleller drogs till de pågående revolutionerna i Nordafrika och Mellanöstern där makteliten försöker använda sig av polis och militär till det yttersta för att försvara sig mot arbetarklassen. Det togs även upp om de inskränkningar som skett på demonstrationsfriheten i Europa under den rådande kapitalistiska krisen med bl a. insättning av militär i Frankrike under en strejk på gasverken.

Hur situationen ser ut för kvinnor idag togs upp av Minela Mahmutovic då hon gick in på nedskärningarna i den offentliga sektorn och försämringarna för kvinnor i och med den kapitalistiska krisen.  Att HBT-kampen är en viktig del av kvinnokampen togs även det upp då könsnormen är ett stort verktyg i förtrycket av kvinnor.

Dagen avslutades med planering inför Internationella Kvinnodagen den 8 Mars då det kommer vara torgmöten, demonstrationer och öppna möten.

Klara Mäkitalo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: