Uddevalla och norra Bohuslän utan akutvård

Vården i Uddevalla har de senaste åren drabbats hårt av den borgerliga politik som förts i regionen av främst Socialdemokraterna. I och med ”omstruktutreringen” av vården står Uddevalla och norra Bohuslän utan akutsjukvård medan det slås larm veckovis om patienter som fått vänta både 10 och 20 timmar i akuten på NÄL (Norra Älvsborgs Länssjukhus) i Trollhättan.


När förslaget om Vård 2010 klubbades igenom av regionpolitiker 2007 togs ingen hänsyn till den kritik som redan då framfördes av personal på de båda sjukhusen. Kritik som bland an­nat handlade om att det inte hur som helst går att dela på akut och planerad vård har visat sig stämma i efterhand, då ambulans kör i skytteltrafik mellan Uddevalla Sjukhus och NÄL, och då personal och fack flera gång­er har gått ut och berättat om den omänskliga arbetssituation som råder på akuten på NÄL.
Vård 2010 har hittills hamnat på en nota på över 600 miljoner kronor. Samtidigt som ofantliga mängder pengar har lagts på ett projekt som i efterhand har visat sig ge sämre vård till människor i stora delar av Västa Götaland, är arbetssituationen på både NÄL och Uddevalla Sjukhus ohållbar.
I Uddevalla har det flera gånger larmats om underbemanning, nu senast på ortopedavdelningen för äldre (GOA) där personal beskriver hur de är utarbetade och inte kan ge en värdig vård.

Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet försvarar fortfarande beslutet om Vård 2010 och de resterande borgerliga partiernas motförslag handlar om privatisering av Uddevalla Sjukhus. Ett förslag som skulle innebära att pengar för vården skulle försvinna till privata fickor. Vänsterpartiets hyckleri är tydligt, då man i Uddevalla nyligen gick ut med en kampanj om att stoppa privatiseringen av vård-en, samtidigt som man uttalat sig om att man inte står helt emot en privatisering av Uddevalla Sjukhus.
Uddevalla Sjukhus och NÄL har helt olika upptagningsområden och uppdelningen av planerad och akut vård borde inte ske i ett så stort område. Något som flera gånger har framförts av personal och något som tydligt har visats i och med de dödsfall som har ägt rum på grund av långa transporttider.

De etablerade partierna har tydligt visat sina rätta färger i frågan om Uddevalla Sjukhus och NÄL. En politik som går ut på antingen nedskärningar och centralisering eller att pengar till vården försvinner ned i giriga fickor. Istället för en privatisering borde akutsjukvården vara tillgänglig på både Uddevalla Sjukhus och NÄL och mer pengar ges till vården istället för flyttkaruseller och överbetalda sjukhuschefer och regionpolitiker.

RS Uddevalla

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: