Kristallnatten: Antirasismen måste vara handling

Ett 50-tal personer samlades den 9 november i Uddevalla för att delta i ett fackeltåg till minne av kristallnatten. Manifestationen som arrangerades av Ung Vänster, Vänsterpartiet, Kurdiska Föreningen, Svenska Kyrkan, ABF och IF Metall slutade i Svenska Kyrkans församlingssal. Det bjöds på musik och tal från Ung Vänster, Svenska Kyrkan och Vänsterpartiet.

Trots att det uppmanades i talen att organisera sig så rådde symbolcensur för alla partier såväl som för övriga organisationer. Därav nekades även RS medlemmar att visa partiets fanor och den enda banderollen med texten ”krossa rasismen” var det enda som visades på en politisk aktion. Dessa regler uppgavs på plats vara baserad på ett demokratisk beslut de arrangerande organisationerna sinsemellan. Ogillandet från vissa att RS inte hade intentionen av att följa dessa regler är anmärkningsvärt då ingen information om detta fanns att tillgå någonstans före manifestationen. Detta kan jämföras med den antinazistiska demonstration som RS arrangerade i fjol som drog ca 80 personer. RS agerar alltid efter principen om yttrandefrihet i sina arrangemang och både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna höll tal och var välkomna med sina fanor.

I talen togs det upp om det hårdnade samhällsklimatet som följd av nedskärningar och försämringar och hur partier som Sverigedemokraterna med rötter i nynazismen skyller samhällsproblemen på invandring. Det gavs en grundläggande analys av hur rasismen är en produkt av högerpolitiken men hålet av svar på vad och hur som behöver göras lös svagt.
Även om åhörare uppmanades till organiserad kamp så behövs fortfarande en formulering vad denna organisering bör göra. De som hade möjlighet kunde skänka ett bidrag till gömda flyktingar i en bössa från Ingen människa är illegal.

Det var förvånansvärt få talare med endast tre tal av sammanlagt sex organisationer som höll i manifestationen.

Rättvisepartiet Socialisternas deltagande i manifestationen resulterade i tre sålda prenumerationer och en som sade på plats att han ville bli medlem i RS.

Det behövs en bred antirasistisk rörelse med ett tydligt program för att inte låta nazism och rasism få fäste i samhället. Denna kamp behöver kopplas samman med övrig kamp om rätten till heltid, bostad, asyl m.m. Kampen behöver föras ut på gator och torg där den kan spridas till ett bredare lager av arbetarklassen samt synas för allmänheten. Ingen plattform åt främlingsfientliga krafter!

Klara Heydar
Henrik Nygren

20111110-225925.jpg

17 Responses to Kristallnatten: Antirasismen måste vara handling

 1. […] i Göteborg demonstrerade RS Väst även i Uddevalla, Borås och […]

 2. Jon skriver:

  Det är att fint at ni tog bort Karls kommentar. Det är ju bra när alla har rätt att säga vad de tycker menar jag.

 3. rsuddevalla skriver:

  Karls kommentar var redan behandlad i en facebook-diskussion som var väldigt lång. Att den togs bort berodde främst på att vi inte ville dra allt ett varv till. Länk till facebook-diskussionen finns här: http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=252425691473779&id=100000530971259&cmntid=255230354526646

  • Jon skriver:

   Eeh, okej. Jag förstår inte riktigt hur ni resonerar när ni menar att ni inte kan ha kommentaren kvar på sidan, men jag antar att ni tog bort den för att den pekar ut att ni gjort fel. Ni vill väl inte framstå som idioter för potentiella väljare etc.

   Att saken har diskuterats på en annan hemsida är ingen ursäkt för att ta bort kommentaren från den här sidan, speciellt då ingen utomstående – exempelvis jag – visste att saken diskuterats på facebook. Förresten har ju inte alla facebook, men dem struntar ni väl i.

   Jag finner det ganska ironsikt att en artikel som behandlar censur får dess kommentarer censurerade.

   • rsuddevalla skriver:

    Som sagt, beslutet togs för att det hade behandlats på annan plats. Det var kanske fel beslut så därför postar vi Karls kommentar här igen och bemöter det igen:

    Karls kommentar:

    Artikeln innehåller många felaktigheter.

    Arrangörerna var: Svenska Kyrkan, Vänsterpartiet, Ungvänster, ABF, Kurdiska föreningen och If metall. Fler organisationer, partier och fackförbund var inbjudna men kunde inte delta av olika anledningar.

    Partier var inte förbjudna att delta i demonstrationen, som var öppen för allmänheten, däremot var endast arrangörer och inbjudna organisationer/partier tillåtna att hålla tal. RS menar att demonstrationen skulle ha varit hycklande då flera talare uppmanade till organisering samtidigt som RS inte fick veckla ut fanor för att visa upp sig. Detta stämmer bara om man anser att RS är det enda och bästa partiet man bör organisera sig i då inga andra organisationer eller partier hade fanor.

    Anledningen till att fanor och/eller banderoller/plakat inte tilläts är ganska självklar, arrangörsgruppen beslutade detta. Det är i Sverige fritt att arrangera demonstrationer men det är inte självklart att kräva att någon annans opinionsyttring ska ske på någon utomstående grupps sätt. Alltså: Man bör inte kapa andras demonstrationer. Jag är ganska säker på att RS inte skulle tillåta Svenskt näringsliv att komma med sina banderoller på RS manifestationer.

    Vissa organisationer blir inte inbjudna medan andra blir det kan bero på hur dessa beter sig i kontakten med andra organisationer. RS har en historia av att agitera mot medarrangörer (som i fallet ”den tidigare demonstrationen” som nämns ovan) och att kapa andras demonstrationer (som var fallet förra året under kristallnatten). Andra organisationer utelämnades av samma anledningar och flera partier bjöds inte in av rent politiska skäl, så RS är inte något exceptionellt exempel eller offer för en konspiration.

    Om vi ska ta upp siffror vill jag gärna nämna att det snarare var ett 70-tal (beroende på vi vilken tidpunkt man räknar) deltagare i vår demonstration medan det var snarare ett 50-tal deltagare på ”RS demonstrationen tidigare”. (detta kan jag påstå eftersom jag var drivande i det arrangemanget och även konferencier under manifestationen)

    Vi håller med om att det behövs en bred rörelse för att stoppa rasism och högern, men vi skiljer oss från RS i det att vi inte anser att denna ”breda rörelse” ska vara underställd RS.

    /Karl Heydar – Vänsterpartiet

 4. Jon skriver:

  Ja, det var fel beslut. Bra att kommentaren är uppe igen.

 5. rsuddevalla skriver:

  Svar på Kar Heydars kommentar:

  Givna arrangörer var otydligt nämnda och det är nu korrigerat.

  RS menar att det är beklagligt att arrangerande organisationer väljer att censurera sig själva. Att uppmana till organisering när det är otydligt vilka organisationer som deltar är kanske inte hycklande men taktiskt osmart. RS dök upp på plats och hade fanor med sig för att stödja manifestationen. Det fanns ingen som helst information före manifestationen om dessa regler därav kan det vara förståeligt att våra medlemmar inte blir nöjda när man på plats får dessa direktiv, som vi ändå rättade oss efter även om det var motvilligt.
  RS menar att om andra partier inte är förbjudna att delta men är förbjudna att visa sina symboler så kan inte partiet visa att det är på plats och därmed per automatik deltar som individer och inte som parti.
  Dock medger vi att artikeln var skriven på ett sådant sätt så din kritik blev den naturliga tolkningen. Detta är nu korrigerat.

  När det frågades på plats varför det var sådant förbud fick vi som primärt svar ”För vi var rädda för det där” och ”Vi visste att ni skulle komma” följt med blickar på våra fanor. Svaret om demokratiskt beslut framstod som det sekundära svaret även om vi inte ifrågasatte dess riktighet.

  Hur menar du att RS kapar demonstrationer? Genom att vifta med flaggor? Om de organisationerna var öppna med vilka de är och genom att uppträda med sina egna fanor och symboler istället för att påstå sig vara där i egenskap som privatpersoner kan inte utomstående organisationer framstå som kapning. RS var på plats för att stödja manifestationen.
  Jämförelsen mellan RS och SN är märklig då RS åsikter definitivt är närmre V än SN:s aktiviteter. När flera organisationer samarbetar i en gemensam aktion brukar vissa gemensamma ståndpunkter tas fram som alla kan ställa sig bakom. Exempel på en sådan ståndpunkt kan vara att rasismen är en produkt av högerpolitiken. Utan sådana ståndpunkter blir finns inga riktlinjer om vilka organisationer som får delta eller inte.

  I demonstrationen då RS agiterade mot medarrangörer var namnet på RS konferensier Karl Heydar. Även om det inte var Karl som höll talet så hade Karl det största ansvaret för detta. Jag tänker inte försvara uttalandet utan pekar snarare på att det är märkligt att Karl kritiserar händelser som han själv bar det yttersta ansvaret för, och sedan ställer andra till att försvara detta.
  Vidare gjorde RS ett liknande i förra årets kristallnattendemonstration som i årets. Då använde vi våra fanor och ingen kritik kom fram angående det. Det är också ett märkligt beteende från V att anklaga RS för att kuppa en demonstration först ett år efteråt.

  Angående siffror på deltagande så vid en huvudräkning inne i samlingsalen räknade jag till 56, inklusive RS själva. Även Bohusläningen nämner ett 50-tal deltagande. Gällande den förra demonstrationen som refereras till så menar RS att det var 80 deltagande. https://rsuddevalla.wordpress.com/2010/05/16/uddevalla-demonstrerade-mot-nazistvald/
  Ta då i anseende att Karl vid detta tillfälle var kamrat med övriga RS-medlemmar. Att skriva ner antalet deltagande i efterhand när man inte är lika kamratlig längre är också ett märkligt beteende.

  Henrik Nygren – Rättvisepartiet Socialisterna

 6. rsuddevalla skriver:

  Det är tur vi har dig Jon. 🙂

  • Jon skriver:

   Jag är inte så dum att det ungår mig att denna kommentar är provokativt menad. Det är även bra att den är anonym, modigt. Jag tar för övrigt inte åt mig, dock tycker jag det är skamligt då ni uppenbarligen verkar ha uppfattningen att erat intellekt på något vis står över mitt.

   • rsuddevalla skriver:

    Det var absolut inte menat att vara provokativt. Jag ber hemskt mycket om ursäkt om det tolkades så. Anonymiteten berodde mer på otänksamhet.

    Henrik Nygren – Rättvisepartiet Socialisterna

 7. Jon skriver:

  Eftersom svaret är riktat till Karl låter jag honom avgöra om han orkar ödsla sin tid på att svara.

  Men jag vill i alla fall avsluta med att säga att mängden energi ni lägger ned på bråk med vänsterpartiet är oerhörd. Den skulle kanske kunna användas till något bättre, typ att bekämpa extremhögern.

 8. rsuddevalla skriver:

  Nu är det ju Vänsterpartiet som skrivit, ringt och skickat sms till oss för att klaga. Vi har helt enkelt bara haft att välja mellan att försvara oss eller låta kritiken stå obesvarad. Delar av kritiken är dock korrekt vilket vi har svarat på.

  • Jon skriver:

   Haha jo, men det kanske de inte hade gjort om ni inte skrivit denna i min mening helt onödiga artikel. Det var ju ni som började bråka liksom, det är väl klart att att folk som kritiseras blir arga så det får ni faktiskt ta.

   • rsuddevalla skriver:

    Detsamma gäller åt andra hållet. Vänsterpartiet uppträdde på ett högst otrevligt och hotfullt sätt mot Rättvisepartister i samma stund som vi anlände till platsen. RS medlemmar kände sig högst ovälkomna när intutionen från RS var att stödja manifestationen. Kan Vänsterpartiet då förvänta sig en positiv artikel om dom?

 9. Jon skriver:

  På vilket sätt uppträdde vilka vänsterpartister hotfullt mot er? Jag börjar tvivla lite på din uppfattning om ordet hotfullt, Henrik. Speciellt när du nästan polisanmäler dina vänner pga. feltolkade sms.

  • rsuddevalla skriver:

   Strax före avgången av manifestationen kom Karl fram till mig för att informera om vilka regler som gällde. Det handlade inte så mycket om vad han sa som hur han sa det. Låt säga att det var ett väldigt otrevligt bemötande helt enkelt. Det finns andra personer som kan intyga på detta, men deras reaktion på händelsen får stå för dom. Denna händelse påverkade naturligtvis mig med andra. Hamnar man i en stark känslostämning så blir det väldigt lätt att man bara ser sådant som bekräftar denna känslostämning.

   Angående det feltolkade sms:et så var det delen ”Alltså muckar du med oss? Är det bråk du vill ha så ska du få det?” som jag tolkade som ett direkt hot om våld. Det var dock frågan om övertolkning av ett meddelande som skrevs när avsändaren var starkt upprörd. Vad som menades var bråk som när man är arga och ropar på varandra. Vi drog snabbt ett streck över det, men det var definitivt inte roligt att få vad jag först tolkade som ett hotelsebrev.

   Ärligt talat så har det hela skötts med flera osakligheter och misstag från båda sidor. Jag hoppas båda sidor kan lära sig av sina misstag och gå vidare.

   Henrik Nygren – Rättvisepartiet Socialisterna

 10. Jon skriver:

  Okej, jag orkar inte tjafsa längre. Uppfatta saker hur du vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: