Känd nazist lämnar SD för ND

Att gränsen är hårfin mellan Sverigedemokraterna och de nazistiska grupperna är tydligt och har påvisats gång på gång. Den 10 april 2011 demonstrerade SDU med nazistiska Svenskarnas Parti i Göteborg, i Malmö den 15 oktober var de italienska fascisterna i La Destra inbjudna till SDU:s demonstration. Nu senast i Trollhättan där en vald SD-politiker Thomas Karlsen gått över till nazistiska Nationaldemokraterna.

Thomas Karlsen har varit en omtalad nazist i Trollhättan i många år. Under 1990-talet var han en av ledarna för nazistiska skinnskallegäng, någonting som EXPO uppmärksammade redan i valrörelsen 2010 när det stod klart att han kandiderade för Sverigedemokraterna.

Till och med aktiva sverigedemokrater blev förvånade över att partiet valt honom till toppnamn i och med att de försökt att ställa om sitt yttre utseende till mer ”respektabel” outlook. Medlemmar i SD beskrev honom som ”för extrem och för våldsam” men det var inget problem för SD-ledningen.

Att Thomas Karlsen redan 1996 dömdes för brott mot knivlagen och skadegörelse var heller inget problem för SD. Expo skriver på sin hemsida att ”i domen framgår att Karlsen då var med i ett lokalt skinnskallegäng. Enligt polisens uppgifter var han gängets ledare”.

2010 blev Karlsen Sverigedemokraternas kandidat till fullmäktige i Trollhättan och valdes in. På sin blogg skrev han den 13 augusti ett inlägg om vilka frågor han ville driva:

”Vi måste bekämpa de fientliga främlingarna som kommer till Sverige.”

Han har sedan beskrivit romer som en ”förtärande gräshoppssvärm”. Han har också länkat till nazistiska hemsidor från sin blogg. Karlsens nazistiska sympatier har alltså varit helt öppna, även inom Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna kritiserade aldrig blogginläggens innehåll utan menade då att de kunde ”formuleras annorlunda” men efter den högerextrema terroristen Anders Breiviks massaker i Norge blev uttalandena för mycket för att SD-ledningen skulle kunna försvara det offentligt och när Karlsen på sin Facebooksida skrev att Anders Breivik har varit ”en ‘nyttig idiot’ som utnyttjas av den konspiratoriska Frimurarorden” uteslöts han av partiet. Thomas Karlsen valde då att gå med i nazistiska Nationaldemokraterna. Detta visar än en gång tydligt den hårfina linjen mellan SD och de nazistiska organisationerna.

På Nationaldemokraternas hemsida meddelar Karlsen att han gått med i partiet för att han anser att de inte skiljer sig ”nämnvärt” mot den politik som Sverigedemokraterna tidigare förde. Han riktar sedan kritik mot Sverigedemokraternas ”proisraeliska hållning”. Thomas Karlsen är inte bara kommunfullmäktigeledamot i Trollhättan utan också nämndeman i Vänersborgs tingsrätt.

RS Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: