Rapport från lärorikt kvinnokampsmöte

Det var runt 20 personer som samlades då det var dags för RS årliga kvinnokampsmöte, ett möte som gav dels skolning i feministiska teorier men som också innefattade en planering kring RS ingripande i den feministiska kampen.

Mötet började med en inledning av Minela Mahmutovic om Marxism och feminism. I den förklarades vikten av att koppla samman klasskamp med kvinnokamp och skillnaden på hur en marxistisk feminist och en liberalfeminist resonerar kring just kvinnokampen; om kollektivet vs. individen. Efter inledningen öppnades det upp för diskussion. Det pratades om kvinnoförtryckets historia och om gamla jägar- och samlarsamhällen, då kvinnor och män var jämlikar men att förtrycket uppkom i takt med det privata ägandet och behovet av arvingar. Olika typer av feminism diskuterades också, bland annat queerfeminism; att ta avstånd från alla typer av förtryck genom att gå emot normen, framför allt att gå emot det binära könssystemet och ställa sig utanför det, genom att inte definiera sig som varken kvinna eller man. Diskussionerna kring hur man kan föra in queerteori i RS kamp mot kvinnoförtrycket gick varma.

Därefter talade Irma Mahmutovic om kvinnokampen idag och det kapitalistiska systemets attacker mot kvinnor. Hon tog dels upp hur nedskärningarna inom offentlig sektor drabbar kvinnor allra hårdast, bland annat genom att peka på att kvinnornas timlöner i snitt är 20% lägre än männens. Samtidigt så har 2011 varit ett år av motstånd mot kapitalismen och maktelitens alla förtryck, något som är viktigt att bära med sig in i 2012.

Tredje och sista punkten handlade om kvinnokampsperspektivet inom partiet. Under diskussionen pratades det om kommande arbeten för kvinnors rättigheter, kampanjer, att upprätthålla ett feministiskt perspektiv i artiklar, inledningar osv. Det talades om en kvinnokommitté och vilka eventuella uppgifter den skulle ha. Diskussionen om det kommer att fortsätta på nästa DS-möte.

RS kommer att fortsätta klasskampen mot det kapitalistiska systemet som upprätthåller alla former av orättvisor och förtryck. Kvinnokampsfrågan får aldrig tystas ner. Ingen kvinnokamp utan klasskamp!

Lisa Qvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: