Sverige skeppar Radioaktivt material potentiellt från Uddevalla

Nyligen lämnade ett fartyg Sverige under stor diskretion och med en unik last ombord. Efter beslut av regeringen skeppades det sista vårt land hade av ur spridningssynvinkel farligt kärnämne iväg för slutligt och säkert omhändertagande.

Vad det handlar om är i första hand cirka 3 kilo plutonium som har sin bakgrund i svenska forsknings- och utvecklingsprogram på det nukleära området, främst under 1950- och 1960-talen.
huvuddelen av materialet kommer från upparbetat bränsle från den sedan länge nedlagda Ågestareaktorn i Huddinge. Materialet har använts i bränsleforskning. Övriga mängder plutonium skaffades på ett tidigt stadium från USA och Storbritannien, och användes delvis i det arbete som dåvarande Försvarets forskningsanstalt (FOA) bedrev på kärnvapenområdet.

Detta material kan ha skeppats potentiellt från Uddevalla, men andra potentiella städer är stenungsund och Göteborg, men ingen exakt position har lämnats.
Enligt Ekot var operationen så hemlig att inte ens poliserna på plats visste vad de skulle göra, annat än att befinna sig beredda på orternas polisstationer – iförda kravallutrustning.

Detta ”bidrag” har lämnats över från sverige till USA med kraven att plutoniumet inte ska användas till nucleära ändamål,
Något som inte kan säkerställas med tanke på den situation som USA befinner sig i just nu.
Något svar på varför denna skeppning varit så hemlig framgår heller inte i Carl bildts Debattartikel i DN.

Lasten som skeppades är tillräcklig för att skapa två nukleära bomber.
Men sverige har slutit upp bakom målsättningen att förhindra att någon sort av nukleärt vapen skapandes inom ramen för fyra år.

Bildt Skriver även att
”Tillsammans har vi visat hur det kan gå till att samla ihop, säkra och skydda plutonium av detta slag. Förhoppningsvis kan våra erfarenheter tjäna till stöd och inspiration också för andra länder.”

RS Uddevalla kritiserar starkt detta som skett. Hamnen använts till att skeppa radioaktivt material. Det finns anledningar att visa stor till skepsis till att en sådant hemlig polisuppdrag när det hela skett i hemlighet, Vi har rätt till information om vad som händer och sker omkring oss och speciellt när det gäller radioaktivt material, med styrka att skapa två nukleära bomber.
Vi kommer att visa vårt missnöje och att det inte är acceptabelt att skeppa sådant farligt materiell från Sverige till förmån för USA

Mer info kommer inom kort.

RS Uddevalla

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: