Kortedala: En seger för antirasismen

Över 1 000 antirasister, enligt GT/Expressen 2 000, samlades på Kortedala torg på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna. Flera antirasistiska grupper och nätverk som bjudits in har deltagit i mobiliseringen under veckan.

RS har delat ut tusentals flygblad i Kortedala och Bergsjön och ställt krav på ökade resurser till de utsatta förorterna i Göteborg, bättre bostäder, ett stopp för ungdomsvåldet och stopp för rasism och nazism. Veckans arbete gav utan tvekan resultat.

Nazisternas samling floppade totalt. Inte fler än 20 personer från hela landet dök upp. Fyra försiktiga ND-sympatisörer från Göteborg gömde sig länge bakom polisbussarna innan de med den svenska fanan släpandes i backen vågade sig fram när uppbackningen från övriga landet och Marc Abrahamsson kom.

Redan tidigt på morgonen samlades 30 personer ur RS funktionärsgrupp i ett förmöte om säkerhetsfrågor och dagens ingripande och agerande vid olika scenarion. Sedan gick man upp på torget klockan 11.00 där två tält sattes upp och flygblad delades ut om demonstrationen.

När klockan hade blivit 12.30 inleddes demonstrationen av att Angereds-rapparen Bigry mac framförde två låtar som möttes av stora applåder. Därefter talade Stefan Berg, ordförande RS Göteborg och boende i Kortedala.

– Den antirasistiska rörelsen måste gå hand i hand med kampen mot högerpolitikens härjningar – med tydliga paroller mot nedskärningarna och politikernas attacker så kan man förklara rasismens grunder och samtidigt slå hårt mot dess yttersta företrädare inom den nazistiska rörelsen. Men kampen mot nazismen är inte som starkast på motdemonstrationer – även om man inte kan underdriva vikten av nolltolerans mot rasism – utan i protesterna mot högerpolitikens nyliberala experiment men nedlagda skolor, nedskärningar på ungdomsgårdar, nattvandrare, bibliotek och social verksamhet, konstaterade Stefan Berg.

Dagens antirasistiska demonstration var en stor seger. Men det kommer inte av sig självt utan efter ett hårt arbete. Medlemmar i RS har varit på stadsdelarnas tre ungdomsgårdar och talat med ungdomarna om vad som krävs för att stoppa våldet – och vikten av att inte låta rasister och nazister utnyttja den oro som spridits efter den tragiska misshandeln för några veckor sedan, upprinnelsen till Nationaldemokraternas manifestation. Vi har deltat tusentals flygblad och deltagit i otaliga mediaintervjuer. Men framförallt handlar det om den ställning och förankring RS har i arbetarstadsdelen Kortedala. Göteborgsdistriktets ordförande Stefan Berg bor i Kortedala och partiets lokal låg i många år i stadsdelen.

Att dagens antirasistiska demonstration blev så stor slår också hål på den myt som vissa inom den antirasistiska rörelsen och vänstern ständigt upprepar – om attt bred och massanslutning nås genom avpolitisering och avsaknad av klassperspektiv.

RS Kortedala-Bergsjön har de senaste två veckorna haft en intensiv kampanj med anledning av avslöjandet av Bovistas vanvård av sina hyresrätter, och ställer krav, inte bara på Bovista, utan på de politiker som gjort sig ansvariga för det kaos som råder där man tillåter privata värdar att spekulera i fastigheter. RS kräver kommunal tvångsförvaltning av alla misskötta lägenheter och en massiv upprustning och klimatanpassad renovering av miljonprogrammet.

Kampen mot ungdomsvåldet har samma grund. De som växer upp i förorten bemöts dagligen av den statliga rasismen i form av arbetslöshet, diskriminering och även trakasserier från polisen. För att råda bot på detta krävs förebyggande insatser – fritidsgårdar med personal som kan hjälpa utsatta ungdomar.

Nationaldemokraterna har ingenting att erbjuda arbetarklassen utan står liksom sina kumpaner på högerkanten för en arbetarfientlig politik med inskränkningar i fackliga rättigheter, kvinnoförtryck och homofobi. Tvärtom är varje enskild samling ett hot mot andras rättigheter och säkerhet. Demonstrationen idag visar hur viktigt det är att protestera mot rasister och nazister.
Efter upplösandet letar två nazister upp, hotar och sedan attackerar RS Västra Götalands ordförande Kristofer Lundberg, troligtvis hemmahörande i Svenskarnas Parti. Nazisterna som tre gånger försökte köra över honom med sin bil flydde sedan från platsen i en vansinneskörning sicksackandes mellan bilar och genandes över trottoaren. Polisen fick sedan helikopterjakt stopp på bilen och två personer kunde gripas.
Om inte den antirasistiska protesten ägt rum kunde antalet offer vara betydligt högre och fler som attackerats av nazisterna.

Rättvisepartiet Socialisterna vidtar nu nödvändiga åtgärder med säkerhet runt utsatta kamraters bostäder och partilokalen.

Nationaldemokraterna har för fjärde gången sedan 2003 misslyckats med att samla till demonstration i Göteborg. De har gång på gång mött svidande nederlag och efter dagens demonstration kan man inte annat än konstatera att den antirasistiska traditionen står sig starkt. Rasism kan inte tigas ihjäl, den måste bekämpas.

RS Kortedala-Bergsjön

Media om demonstrationen: GP1 GP2 GP3 SvD SR GFT Expressen DN SVT SVT2 SVT3 Aftonbladet, BT, Norran

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: