Utveckla vårt sjukhus, Inte avveckla!

Image

”Utveckla, inte avveckla” och ”Rädda sjukvården” stod det på många hemmagjorda plakat som satt i händerna på trötta, ledsna och arga dalslänningar i Bäckefors idag.

Sedan augusti 2010 har kampen för att få behålla Dalslands sjukhus i det skick det alltid har varit hållts igång. Kampen startades upp av missnöjda dalslänningar med en facebookgrupp ”Dalslands sjukhus” och sedan kläcktes idén om namninsamling. Fram tills idag har det samlats in över 12 500 namn och en kommitté för att föra dalslänningarnas talan till politiker har funnits sedan många år tillbaka

Dagen började med samling på Granbacken i Bäckefors kl. 14.00 och sedan tågade man mot Dalslands sjukhus. det var 1025 demonstranter, och i demonstrationen pratades det om vad HSN –politikerna skulle säga.

Ewa Arvidsson (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och Annette Ternstedt (V) vice ordförande, har båda befunnit sig i hetluften ett bra tag . Vilka lyste helt med sin frånvaro ”Vänsterpartiet visar nonchalans, när de inte medverkar med någon representant här idag” sade Maj-lis Matsson, som sitter i kommittén för Dalslands sjukhus.
Jerker Johansson, ordförande i kommittén för Dalslands sjukhus, öppnade med att tacka demonstranter för att de kommit och fortsatte med ”Vi ska få svar från partierna i regionen”.
Jerker drog sedan historik från vad som skett fram till dags datum. I augusti år 2010 – vid ett möte med medborgarna, gick alla närvarande åtta partier med på att utveckla Dalslands sjukhus. Nu har de visat sig motsatsen.

Mötet gick till på det vis att frågor lästes upp som de närvarande politikerna sedan fick svara på, inför mötesdeltagare. Representanter från alla partier, förutom från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var närvarande vid mötet.

Miljöpartiets Göran Olsson, öppnade med att han inte kunde besvara frågan om utredningen, utan förklarade att man ser helst att utveckla och samla kirurgin från hela regionen. Folkpartiets representant Thomas Olsson, verkade oförberedd och oengagerad, och möttes för de mesta av tystnad eller kommentarer från mötesdeltagarna som till slut tröttnade på att han inte kunde besvara en fråga med ett klart svar. Olsson gick inte in på någon fråga på djupet utan hänvisade ofta till alliansen i sin helhet, och sade sig ställa samma frågor om varför detta händer, angående flytten av röntgenlabbet och operationsverksamheten.

Centerpartiets talare Bo Karlsson, förklarade att han skulle stå för en utveckling av Dalslands sjukhus, men det han tycks glömma bort i den frågan är vad hans partikamrat i Lysekil uttalade sig angående en liknande situation.

Centerpartiet är med och beslutar om att spara in labb och röntgen i Lysekils kommun, Bo Karlsson säger även att man måste kunna bygga ett samhälle för ungdomar så de stannar kvar på landsbygden och inte flyr till storstaden. Karlsson menade för att kunna bygga en bra landsbygd, måste man också se till att ha ett fungerande sjukhus, frågan är: gäller inte detsamma för Lysekil eller börjar Centerpartiet få kalla fötter?

Moderaternas representant Martin Andreasson, pratade sig nöjd på att man skulle ha privata entreprenörer som kunde hålla i sjukhusets regier. Ännu ett privatiseringsförslag från högerpolitiker, som inte kan annat än privatisera. En privatisering i sig, löser inga problem för Dalslands sjukhus. Då lämnar man bara över det ekonomiska ”problemet” som de ser det över till en privat aktör. På det viset slipper regionpolitikerna hålla i den ekonomiska delen. Moderaterna ser efter ett sätt att slippa problem istället för att lösa dem för dalslänningarnas bästa.

Utredningen om vad som ska få stanna på Dalslands sjukhus i Bäckefors, och hur verksamheten skall se ut kommer att vara klart i september-oktober i år. I juli kommer restaurangen att läggas ner och ingen mat kommer att serveras för patienterna, som istället ska få planera sina sjukhusbesök och ta med sig matsäck, det är jargongen inom HSN

När man går in på frågan ”vilka vårdkvalitér blir bättre?” så påpekas det att sjukvården för äldre ska vara i centrum för utvecklingen, vilket man exemplifierar genom att Dalsland är det län som har flest äldre.

Åhörarna fick inga direkta svar om vad som kommer att hända med vården i Dalsland. Det pratades om att mycket av vården kan skötas i hemmet, det vill säga hemsjukvård och utöka hemsjukvården/hemtjänst, vilket kräver mer personal, men istället för att anställa så mycket personal som behövs för att tillgodose den här hemsjukvården som närvarande miljöpartist pratar så gott om, så drar man in på personal och kortar in tider hos vårdtagare.

Politikerna får det att låta så bra på det yttre, men det är inget annat än stora floskler som målas upp. De skyller bland annat på att man inte kan lämna så mycket svar, då det pågår en utredning som senast ska vara klar i september-oktober i år.

Åhörarnas vilja är tydlig, och kan starkt sammanfattas med att folket vill ha kvar sin närhet till sittsjukhus, man struntar i utredningar och väntetid, många vill ha svar nu!

I det stora hela var det ett bra möte och folket lyssnade på politikernas svar, med något varierande
stämning, många var fortfarande missnöjda med att man inte fått något riktigt svar ännu om vad som kommer att ske.

Rättvisepartiet Socialisterna blev inbjudna till att delta på nästa kommittémöte, som ännu i skrivande stund är oklart när det kommer hållas, men kontakt har upprättats mellan ordförande i kommittén och RS Uddevalla.

Stephanie Karlsson
RS Uddevalla

Annonser

2 Responses to Utveckla vårt sjukhus, Inte avveckla!

  1. Pontus Nordwall skriver:

    Kommiten för dalslands sjukhus har funnits i många år.

  2. Jasmine skriver:

    Nice details, beneficial and also outstanding design, as discuss nutrients with ideas and ideas, lord
    information and also inspiration, each of which I want, as a result of offer you
    this type of helpful tips here.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: