Kristallnatten: Stoppa nazistvåldet

Den 9 november uppmärksammade Rättvisepartiet Socialisterna Kristallnatten med ett torgmöte på Kungstorget i Uddevalla. RS talade om kristallnattens offer och kopplade det till dagens kamp mot nazisterna och deras våld.

Kristallnatten ägde rum mellan 9-10 november 1938. Nazisterna organiserade vad de kallade ”ett folkligt vrede” där nazister gick lös i alla judiska områden i Tyskland. Cirka 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20-30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker vandaliserades.

Aktionen motiverades av nazisterna med att en polsk jude på 17 år hade skjutit ihjäl den tyske legationssekreteraren i Paris två dagar tidigare. Detta var vad som blev startskottet för den organiserade judeförföljelsen och massmorden på judar, romer och andra minoriteter.

– Dessa händelser är viktiga att minnas även idag då de föregick av händelser som starkt påminner om dagens situation. På 30-talet drabbades världen av den värsta finanskrisen dittills, sa Henrik Nygren genom megafonen.

Arbetslösheten steg kraftigt med sin topp år 1933. Till detta kom de miljontals arbetare som tvingats acceptera reducerad arbetstid. I början av 1933 beräknades en fjärdedel av arbetskraften ha deltidsarbete.

Hitlers parti växte och fick stöd av borgerligheten som räddes arbetarklassens revolution. Högern röstade fram Hitler till rikskansler. Strax därefter upplöste de borgerliga partierna sig själva då de ansåg att nazisterna gjorde deras existens överflödig, och många borgerliga politiker gick entusiastiskt över till nazistpartiet.

När högern ser sina ekonomiska intressen hotas av arbetarklassens organisering slöt de upp bakom fascisterna för att rädda kapitalismen.

Hotet från nazisterna finns fortfarande. Tidigare i höstas mördades en 21-årig man brutalt i Vallentuna. Nazister knivhögg honom och sedan följde en brutal misshandel där de stampar på hans huvud och livlösa kropp. De utpekade gärningsmännen är aktiva inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).

Detta mord på 21-åringen visar vad de är kapabla till. Det krävs en ökad medvetenhet och stark kamp mot nazism och rasism.

– Det krävs en massiv rörelse och vi måste sätta ner foten för att hindra fler kristallnätter, sa Kim Holmstedt genom megafonen.

Efter torgmötet deltog RS Uddevalla på demonstrationen i Göteborg tillsammans med RS Göteborg. Demonstrationen samlade 500 personer.

RS Uddevalla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: