Stoppa nedskärningarna inom vården nu!

När jag kom till arbetet idag möttes jag av en bilaga med siffror på hur mycket nämnderna gått back, och hur prognosen ser ut fram till 2014.

Bland annat finns förslag på att ta bort ett helt äldreboende (sex avdelningar med cirka tio boenden på varje, med varierande grad av demens) och bygga om detta till trygghetsboende. Detta medför att ”de minst sjuka” får hemtjänst medan ”de sjukare” får flytta till andra boenden.

Vårt ”resursteam” eller ”vikariebanken” som bokar vikarier och tilllsätter timmar på de olika boenden/hemtjänst i Uddevalla ska tas bort. I och med detta kommer alla boenden/hemtjänst -områden, att ha hand om sina egna bokningar. I övrigt ska man dra in på personliga assistenter och deras tjänstgöringsgrad. Detta kommer även påverka barnomsorgen. I vilket omfång vet vi inte ännu.

Äldreomsorgen blöder redan idag av de senaste nedskärningarna. Men istället för att lyssna till personalen som är de verkliga experterna har kommunen anlitat ett konsultföretag för att ta fram argument för nedskärningarna. Enligt vad konsultföretaget påstår så ”kan cirka 100 äldreboendeplatser tas bort”, skriver tidningen Bohusläningen. ”Mängder av verksamheter kan effektiviseras” menar de. Man påstår vidare att socialnämnden haft underskott i sin budget tre år i rad på grund av dålig ekonomisk styrning. Underskottet för 2012 ser ut att bli drygt 50 miljoner kronor för socialnämnden.

– Men man har anat att något inte stämde när en nämnd får så stora resurser och ändå har ett underskott, säger det moderata kommunalrådet.

Vi som arbetar inom äldreomsorgen går redan på knä. Ständiga nedskärningar och ”effektiviseringar” betalas redan med våra ryggar och leder. De som drabbas av denna vansinnespolitik är anställda och brukare.

Vi på golvet måste nu sätta ned foten och kräva de resurser, som inte bara vi som jobbar utan även de som byggt vårt samhälle behöver, och hjälpa istället för att stjälpa de unga som ska ta efter när vi blir gamla.

Stephanie Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: