Årsmöte med stark framåtanda

Rättvisepartiet Socialisterna Väst växer och årsmötet stakade ut vägen för partiets verksamhet under 2013. Diskussionerna kom bland annat att handla om bostadspolitiken, välfärden, ungdomsarbetslösheten, antirasismen, asylkampen och den roll partiet kan spela. Mötet samlade 35 personer.

image

– Situationen i vården och barnmorskornas upprop måste lyftas av RS. Vi har deltagit i de stora protesterna mot vårdnedskärningarna, och nu när en vändpunkt kan komma måste vi vara beredda att agera, sade Kristofer Lundberg, ordförande för RS Väst, i sin inledning till mötets 35 deltagare.

– Detta är viktigt inte minst för att vården är en kvinnodominerad bransch, och för att arbetarkvinnor drabbas hårdast av högerns nedskärningar, fortsatte han.

– REVA är bara ytterligare verktyg i kampen mot asylsökande i Sverige, sade Kristofer ochfortsatte med att berätta om planerna på en rikstäckande kampanj med målet att samla till flera demonstrationer den 6 juni – för ett återinförande av asylrätten och ett stopp på statens förföljelse av flyktingar.

Klara Heydar, RS Hjällbo, fortsatte på ämnet vården:

– Efter decennier av  attacker på vården har vi nu 2,7 vårdplatser per 1 000 invånare, det är säme än Etiopien, Kazakstan och Azerbadjan. Kvinnor drabbas hårdast och det råder nu en akut brist på resurser och bemanning. I den privata vården går dessa resurser ner i ägarnas fickor. Vi kräver att de ska återinvesteras i verksamheterna, där pengarna behövs.

Minela Mahmutovic, ordförande i RS Hammarkullen, var en av flera som talade om klassklyftorna i Göteborg.

– Endast 50 procent av de som bor i Angered och Östra Göteborg förvärvsarbetar. Bland unga i  Angered så är det bara 37 procent som har jobb och skillnaderna mellan kvinnor och män är också större i stadsdelen. Ohälsan är som högst i förorterna: I Östra Göteborg och Angeredd 40 procent jämfört med Billdal som ligger på 11,9 procent.

Många talare kom in på kampanjen Förortsåret 2013 som RS lanserade i början av året: kamp för en upprustning av förortens bostäder, offentlig service, ungdomsverksamhet och kamp mot rasism kommer vara en stor del av partiets arbete.

Patrik Hoogwinkel, ordförande RS Majorna, riktade en hård känga mot politikeretablissemanget angående debatten om antirasism:

– De etablerade partiernas prat om massinvandring ska vara avledande – de vill inte att vi ska prata om miljardrullningen till bankerna, inte om skattepengar rakt ner i riskkapitalisters fickor från privat vård och skola, inte om att regeringen köper nya JAS-plan för 90 miljarder kronor eller att färre än någonsin har rätt till a-kassa.

– Moderaterna säger att vi måste minska volymen flyktingar. Nej, vi ska minska volymen rasistiskt skitsnack från politikerna!

Irma Mahmutovic, RS Hammarkullen, rapporterade om arbetet med kampanjen Vägra Kallas Hora och satsningen inför 8 mars, med mobilisering till demonstrationen ute på  skolorna. Kvinnokampen och kampen mot sexistiskt förtryck betonades i flera inlägg och kommer genomsyra alla partiets kampanjer.

Johannes Lundberg, RS Sandeslätt, gjorde en genomgång av partiets ekonomi och lade förslag på ambitiösa målsättningar för prenumerationer på partiets veckotidning Offensiv.

Mötet avslutades sedan med att en sexton personer stark ny distriktsstyrelse valdes: Johannes, Amer, Irma, Jimmy, Minela, Patrik, Caroline, Robert, Lisa, Stefan, Klara, Mikael, Kristofer, Joel. Fattas på bilden gör Emma och Denny.

RS Västs nya distriktsstyrelse

Klart står att Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg och Västsverige står redo inför årets utmaningar och möjligheter, och att partiet kommer kunna spela en viktig roll i kampen mot krisens efterverkningar för arbetare i regionen.

De mål som antogs av årsmötet var

Att värva 40 nya medlemmar under 2013.

Att hålla en nivå på minst 600 prenumerationer för att nå 1 000 prenumeranter 2014.

Att satsa på att stärka ungdoms- och fackligt arbete.

Stefan Berg

20130227_194613

image

image

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: