8 mars: Kvinnokamp är klasskamp

Inför årets internationella kvinnodag står det tydligt att behovet av en kämpande kvinnorörelse är stort. I avsaknaden av offensiv kamp trycks kvinnors rättigheter tillbaka på alla fronter.

Nedskärningar och uppsägningar inom vård, skola och omsorg sker ständigt. Då dessa är kvinnodominerade yrken drabbas i första hand kvinnor. 161 000 fler kvinnor blev fattiga under Reinfeldts första fyra år. Detta drabbar kvinnor dubbelt då vården försämras och fler blir tvungna att själva ta hand om anhöriga, en börda som ofta faller på kvinnan. En genomsnittlig man tjänar idag 3,6 miljoner kronor mer än en genomsnittlig kvinna under sin livstid. Samhällsutvecklingen slår förstås också ut män från arbetsmarknaden. Fler slås ut vilket ökar fattigdomen och misären. Vilket bidrar till en förvärrad situationen för många kvinnor då vissa män tar ut sin frustration på sin partner. Antalet anmälda fall av mäns våld mot kvinnor har ökat med 41 procent de senaste tolv åren till 28 300/år.

För att få ett stopp på denna utveckling krävs en upprustning med mer resurser till skolor, vården och fritidsgårdar. Samtidigt behövs en socialistisk kvinnokamp som kräver mer pengar till kvinnojourer, hjälp till våldsutsatta kvinnor och lika lön för lika arbete. Politiker påstår att det inte finns tillräckligt med pengar för nödvändiga satsningar. Samtidigt samlar alla arbetare i landet ihop 237 milj. i vinst per dag åt bankerna. Detta kan jämföras med att 2012 skars det ner 104 milj. i NU-vården. Under 2013 planeras ytterligare nedskärningar på 212 milj. samt ombyggnationer för 198 milj. Vad som egentligen inte finns är demokratisk kontroll över ekonomiska resurser.

Det krävs en omfördelning av samhällets resurser och en djupare socialistisk samhällsförändring. Rättvisepartiet Socialisterna menar att det behöver byggas ett nytt arbetarparti som genom sin kvinnokamp kan ge ett socialistiskt alternativ till detta kapitalistiska samhälle som föder ojämställdhet, lidande och våld. För lika lön för lika arbete, rätt till heltid och 6h arbetsdag med bibehållen lön.

Ett bra exempel på kamp i landet är nätverken Välfärd utan vinst i Stockholm och Rädda Vården i Malmö som organiserats på senare tid och på kort tid satt press på borgerliga politiker som känt sig tvingade till eftergifter.

Henrik Nygren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: